fbpx
E-UTRIP
Aktualno Brez kategorije Izpostavljeno Zanimivosti & Zabava

5 razlogov, zakaj bi morali zeliščni čaji postati del vaše rutine

V sodobni družbi raste zanimanje za rastlinske pripravke, zlasti za zeliščne čaje. Zeliščni čaji, kot najbolj priljubljena kategorija teh pripravkov, ponujajo široko paleto okusov in koristi za zdravje. Vendar pa je pomembno razumeti njihovo pripravo in uporabo za dosego najboljših rezultatov. Ljuba Štefanič, ki stoji za blagovno znamko Zelišča mame Ljube, vas kot izkušena farmacevtka vabi v svet zeliščnih čajev.

Kaj pravzaprav so zeliščni čaji? Gre za pijačo, ki jo pripravimo iz posušenih delov zelišč, običajno kot poparek ali prevretek. Ta definicija odpira vrata raznolikosti, saj lahko zeliščne čaje sestavljamo iz različnih zdravilnih rastlin, vsaka s svojimi lastnostmi in koristmi, razloži mama Ljuba.

Zeliščni čaji hodijo z roko v roki z zdravilnimi rastlinami. Čaje, katerih osnova so zelišča imenujemo zdravilni čaji. Uporabljamo jih za lajšanje blažjih zdravstvenih težav. Zdravilni čaji so navadno sestavljeni iz 4-5 zdravilnih zelišč, osnovnega zdravilnega zelišča, vsebujejo tudi zdravilno zelišče, ki podpira delovanje osnovnega zelišča in zelišče, ki popravi okus zeliščnemu zdravilnemu čaju. Le tako pripravljenemu zeliščnemu čaju lahko predvidimo delovanje. Na ta način se lahko pripravijo zeliščni čaji za dihala, prebavo, zeliščni čaji za pomiritev, za želodec, jetra, mehur, ožilje …

Če se sprehodite po spletni trgovini Zelišča mame Ljube, lahko kar hitro napolnite košarico z različnimi vrstami zeliščnih čajev, ki bodo blagodejno vplivali na telo in duha. Eko čaj za brihtne glave, za lahko noč, želodček, prsni čaj in še bi jih lahko naštevali.

Greva na čaj?

Pitje čaja je umetnost, lahko potrdijo Azijci. Umetnost pitja čaja se je v 9. stoletju prenesla s Kitajske na Japonsko in se trdno zasidrali v japonsko družbo. Poseben odnos do čaja imajo tudi Angleži. Pomen čaja, kot povezovalnega elementa, smo prepoznali tudi mi. Mama Ljuba opaža vse večjo priljubljenost zeliščnih čajev, ki so namenjeni užitku in postajajo vez druženja s prijatelji.

To so zeliščni čaji, ki vsebujejo eterična olja, ki lepo dišijo in nas s svojo aromo sprostijo, poživijo ali umirijo po napornem vsakdanu. Zeliščne čaje za druženje lahko pripravimo iz različnih zelišč kot so: melisa, citronka, materina dušica, črni bezeg timijan, meta, dobra misel …

ZELIŠČNI ČAJI
ZELIŠČNI ČAJI

Mama Ljuba je za vas pripravila prav posebno mešanico Eko čaj za prijatelje iz kočevskih gozdov ali pa morda Eko čaj za vesele urice.

Zeliščni čaji zapolnijo kar nekaj polic v spletni trgovini Zelišča mame Ljube in zagotovo bodo ti postali nepogrešljiv del vaše shrambe.

Znate pravilno pripraviti zeliščni čaj?

Mama Ljuba svetuje, kako. Zeliščni čaji se pripravljajo sproti, neposredno pred uporabo, in to na tri načine:

  • Navadno pripravljamo čaj kot POPAREK, dve čajni žlici suhega zelišča (droge) prelijemo s 200ml vrele vode in pustimo pokrito stati 10 minut. Tako pripravljamo navadno čaje iz drog,  nežnejše strukture (cvetov, listov),  ki vsebujejo hlapna eterična olja in  bi jim dolgo segrevanje uničilo zdravilne snovi.
  • Pri trdih drogah (skorje, korenine), v katere voda težje prodira, pripravljamo zeliščni čaj kot ZAVRETEK DEKOKT, tako da dve žlici droge stresemo v 250ml mrzle vode, segrevamo, počakamo, da zavre, pustimo, da rahlo vre še predpisan čas ( 20-30min) in nato precedimo.
  • iz drog, ki vsebujejo sluzi in druge snovi, ki so občutljive na temperaturo pripravljamo MACERAT. 2 žlici droge prelijemo z vodo sobne temperature in pustimo stati določen čas, odvisno od vrste droge (od 8 do 6 ur), ter občasno premešamo. Pred uporabo segrejemo zeliščni čaj do pitne temperature.

Zeliščni čaji in njihova uporaba: Zapomnite si število 3

Zeliščni čaji so dobrodošla pomoč in podpora ob različnih zdravstvenih tegobah. Da dosežemo učinek, je čaj potrebno uživati 3 krat dnevno, tri tedne, nato naredimo teden pavze in kuro nato ponovimo.

Načini pitja zeliščnih čajev se glede na težave, ki nas pestijo lahko razlikujejo: zdravilne zeliščne čaje praviloma ne sladkamo, izjema so zeliščni čaji za potenje in čaji, ki jih uživamo ob prehladih, te sladkamo z medom. čaj pri želodčnih in črevesnih obolenjih pijemo zmerno topel, med posameznimi obroki, čajev proti driskam, ki vsebujejo čreslovine nikoli ne sladkamo, ravno tako ne čajev z grenčinami, ki jih pijemo pol ure pred jedjo, čaje za pomirjanje pijemo zjutraj in zvečer, čaje za spanje eno uro pred spanjem.

Zeliščne čaje uporabljamo lahko tudi zunanje, vedno nesladkane: za grgranje, izpiranje ustne votline, izpiranje ran, kot obkladek.

Zeliščni čaji

Na tržišču je veliko kvalitetnih zeliščnih čajev, lahko pa se odločimo in ga izdelamo doma. Doma izdelani zeliščni čaji zahtevajo veliko znanja, skrbnosti in natančnosti pri izdelavi. Zavedati se moramo, da lahko še tako kakovostno zdravilno rastlino, ki jo naberemo v neokrnjeni naravi, z nepravilno nadaljnjo predelavo ali neustreznim shranjevanjem uničimo. Z uživanjem takega čaja pa lahko celo škodimo zdravju. Vedno se držimo pravila, da nabiramo le rastline, ki jih dobro poznamo.

EKO PRSNI ČAJ
EKO PRSNI ČAJ

Vedeti moramo, kateri del rastline je zdravilen, ob katerem letnem času ga nabiramo, v katerem delu dneva je vsebnost učinkovin najvišja. Skrbimo tudi za naravo, saj ne smemo uničiti življenjskega prostora rastline ali je izropati. Pomembno je tudi sušenje sveže rastline, saj ob previsoki temperaturi razpadejo učinkovine, občutljive na toploto, ob previsoki vlažnosti pa se lahko razrastejo bakterije in plesni. Poskrbimo tudi za ustrezne pogoje shranjevanja posušene rastline. V dobro zaprti ovojnini, na suhem, temnem prostoru, pri temperaturi do 25°C, bo rastlina ohranila svojo kakovost in učinkovitost dlje časa.

Ne glede na to, ali izbirate med ponudbo zeliščnih čajev Zelišča mame Ljube ali pa se odločite za izdelavo doma, je ključnega pomena poznavanje rastlin in pravilna priprava. Le tako bo skodelica zeliščnega čaja prijala vašemu telesu in počutju.

ZELISCA-MAME-LJUBE-1024x256VEČ O MAMI LJUBI:

https://e-utrip.si/zelisca-mame-ljube-zdravilna-zelisca-niso-le-rastline-so-dragocen-del-mojega-zivljenja/

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki