fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Aktualno

Zelišča mame Ljube: »Zdravilna zelišča niso le rastline, so dragocen del mojega življenja«

Zelišča mame Ljube
Ob omembi mame Ljube, vsi najprej pomislimo na zelišča in na žensko, ki je močno povezana z naravo. No, mama Ljuba oziroma podjetnica Ljuba Štefanič ni odraščala v bližini gozdne jase, pravzaprav se je rodila v Ljubljani. Odraščala je v bloku, a v nenehnem stiku z naravo, ki jo je že od nekdaj rada raziskovala. Še posebej pri starih starših na Notranjskem in v Suhi krajini. In ta čas v naravi, povezanost z zelišči, jo je na nek način napeljal na študij farmacije, ki ji je omogočil globlje razumevanje koristnih lastnosti zelišč. Pridobljeno znanje danes združuje z ljubeznijo do narave in produkt tega je ustvarjanje naravnih izdelkov.

»Moje navdušenje nad zdravilnimi zelišči sega v srednjo šolo, ko sem se ljubiteljsko posvetila nabiranju zdravilnih zelišč. To je bilo obdobje, ko sem začela raziskovati in razumevati moč narave in zdravilnih lastnosti različnih rastlin. Vsako nabrano zelišče je postalo zame majhno odkritje, polno naravne moči in zdravilnih potencialov,« svoje prvo spoznavanje s svetom zelišč, opiše Ljuba Štefanič.

Ko se je približevala upokojitvi, je razmišljala o tem, kako bi lahko strast do zelišč prenesla v novo življenjsko poglavje. Odločila se je, da bo znanje in ljubezen do narave izrazila s tem, da bo zelišča začela gojiti.

»Prve sadike sem posadila v Prigorici, na prijateljičini njivi, kjer sem začela svojo zeliščarsko dogodivščino. Kmalu sem dobila novo priložnost, ki je nisem smela spregledati. Odprla se je možnost sodelovanja v Drevesnici, na Kočevskem Marofu. Brez velikega obotavljanja sem se odločila, da bom stopila korak naprej in razširila svoje zeliščarsko delovanje. Priložnost sem zagrabila z obema rokama in se podala v novo poglavje z gojenjem zdravilnih rastlin v okolju, ki mi je ponujalo več.«

Zavezala se je k trajnostnem pristopu, saj je bil njen cilj, da mora biti predelava zdravilnih rastlin enako čista in ekološka kot njihovo gojenje.

 Pomembna podpora lokalnih poslovnih partnerjev in njene Urše

 »Moja podjetniška pot se je začela s prvimi koraki na Tržnici v Kočevju, kjer sem stopila na pot sodelovanja z Zadrugo Zakladi Kočevske. S pomočjo Podjetniškega inkubatorja, Zavoda Kočevsko, TIC Novo mesto in Sarinimi dobrotami sem začela razvijati svojo ponudbo ekoloških zdravilnih pripravkov. To je bil začetek mojega podjetniškega raziskovanja, ki se je kmalu razširilo na različna sodelovanja in partnerstva,« pojasni.

ZELIŠČA MAME LJUBE
ZELIŠČA MAME LJUBE

Z ekološkimi čaji je pristopila k lokalnim kočevskim gostilnam, kjer je ponudila ekološke mešanice čajev. Med njimi sta Ribič Bar in Gostišče Tri Zvezde, kjer imate možnost uživati v okusih in aromah ekoloških čajev Mame Ljube.

»Ta sodelovanja s partnerji so zame pomembna, saj mi omogočajo da gradim nove poslovne povezave in obenem me navdihujejo k nadaljnjemu razvoju. Vesela sem, da se mi je na tej podjetniški poti pridružila tudi hči Urša. Skupaj se trudiva razvijati ter ustvarjati nove produkte, ki odražajo najino predanost visoki kakovosti, ekološki pridelavi in ustvarjanju izdelkov, ki omogočajo boljše počutje.«

Od sladke razvade do izdelkov za kosmatince

Vsi izdelki so izdelani s posebno skrbnostjo in za vsakim stoji s ponosom. Držijo se načela ohranjanja kakovosti ter vedno sledijo standardom ekološke pridelave, kar potrjujejo tudi s certifikatom.

Ponudba zajema ekološke čaje, ekološke tinkture, ekološke sirupe, mazila, čokolade z okusom mete in sivke, izdelke za pasje ljubljenčke in darilni program.

»Če bi morala izpostaviti izdelek, bi to zagotovo bil naš čokoladni program z okusom mete in sivke. Zavedam se, da smo s tem čokoladnim programom ustvarili nekaj res posebnega. Nekaj, kar strankam prinaša radost in užitek.«

Z radostjo tudi v prihodnost

Konec leta si postavljamo cilje. Pri Zeliščih mame Ljube bodo še naprej usmerjeni v ohranjanje kakovosti obstoječih izdelkov in v razvoj novih produktov.

»Za leto 2024 imamo v načrtu predstaviti ekološko pridelavo in predelavo zdravilnih zelišč v drevesnici na Marofu širši množici. Nameravamo organizirati delavnice, na katerih bomo delili svoje znanje o gojenju, nabiranju in predelavi zdravilnih rastlin. Želimo spodbujati ozaveščenost o pomenu ekološke pridelave in uporabe naravnih sestavin v vsakdanjem življenju  ter spodbujati trajnostni in zdrav življenjski slog,« strne cilje za prihajajoče leto.

VEČ VSEBINE:

Zelišča mame Ljube: Mama Ljuba svetuje, kako nad prehlad

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki