fbpx
E-UTRIP
FOTO: Komunala Kočevje.
Aktualno Kočevje Novice Občina

Vlomi v Zbirnem centru Mozelj: Osumljenci brez kazni, ker je škoda premajhna?!

Še ena izmed “saj ni res, pa je” situacij.

Ponavljajoči se vlomi v Zbirni center Mozelj so končno dobili epilog. A kaj, ko je ta milo rečeno žalosten. Absurden. Neverjeten – v negativnem smislu. Če sklep sodišča obrazložimo po domače: Vlomilci so z vlomi povzročili premalo škode in ukradli premalo predmetov, da bi se jih “splačalo” preganjat.
No… in zato je pri nas raven kriminala takšna, kakršna je – ker se kriminalcem splača, roki pravice pa očitno ne. In to tisti prvi dobro vedo.

Nesorazmernost med majhnim pomenom kaznivega dejanja in posledicami

“Postopek zoper vlomilce je zaključen na podlagi sklepa okrožnega državnega tožilstva z dne 30.7.2021, s katerim so kazensko ovadbo zavrgli, ker naj bi bila podana nesorazmernost med majhnim pomenom kaznivega dejanja ter posledicami, ki bi jih povzročil kazenski pregon,” je na naše vprašanje glede stanja postopka zoper vlomilce odgovorila Saša Klun s Komunale Kočevje.

… Ampak to ni res!

Policija je posredovala kazensko ovadbo na tožilstvo, pri čemer je bila potem Komunala Kočevje v začetku junija pozvana, da Okrožnemu državnemu tožilstvu sporoči, ali podaja predlog za pregon zoper osumljence.

“Na podlagi poziva smo predlog za pregon podali z obrazložitvijo škode, pri čemer smo poudarili, da je problematično določiti višino škode, saj ta po znesku ni vedno visoka, vendar gre za ponavljajoča se dejanja vloma na območju Zbirnega centra in da tovrstne kraje predstavljajo predvsem okoljsko škodo.”

Pri odstranjevanju kompresorjev in ostalih komponent iz odpadnih hladilno-zamrzovalnih naprav v nekontroliranih pogojih se namreč v ozračje izpustijo večje količine toplogrednih plinov CFC .

Težave zaradi tega se pojavijo tudi pri oddaji prevzemnikom odpadne električne in elektronske opreme. Kot pravi Klunova: “Poleg same okoljske škode pa kraje kompresorjev iz odpadnih hladilno-zamrzovalnih naprav povzročajo težave pri oddaji teh naprav prevzemnikom odpadne električne in elektronske opreme (OEEO), saj ti že zavračajo prevzem tako poškodovanih naprav, kar pa lahko za komunalna podjetja povzroča znatno višje stroške storitev.”

Pa vendar, očitno so (na videz) stroškovno majhne kraje pri nas (oziroma za nekatere) oproščene, ker je tako pač najlažje.

N.Š.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki