fbpx
E-UTRIP
Aktualno Novice Ribnica

Spomin na TIGR je še kako živ

Društvo TIGR Primorska že vrsto let na Mali Gori pri Ribnici pripravlja spominsko svečanost in obuja dogodke od 13. maja 1941, kjer je pri Češarkovi koči prišlo do prvega oboroženega spopada Slovencev z italijansko vojsko v okupirani Sloveniji. V spopadu je padel vodja TIGR-a Danilo Zelen, Freda Kravanjo pa so ranjenega ujeli, medtem, ko jim je Anton Majnik zvezan ušel. Narodno obrambna organizacija TIGR si je ime skovala iz začetnic okupiranih primorskih središč; Trsta, Istre, Gorice in Reke, ustanovljena pa je bila leta 1927.

»Trije njeni člani so se pred fašističnimi škornji umaknili v gozdove Dolenjske, kjer so začeli boj z okupatorjem,« je na kratko dejal Savin Jogan, ki vodi Društvo za negovanje rodoljubnih tradicij organizacije TIGR Primorske. Krajše svečanosti, upoštevajoč navodila vlade o začasni prepovedi zbiranja ljudi na javnih shodih, so se ob častni četi slovenske vojske in kvartetu trobil slovenske policije udeležili tudi ribniški župan Samo Pogorelc, Tomo Čas, predsednik združenja Sever in vodstvo Borčevske organizacije Ribnica. »Želja nam je, da bi ob proslavi 90-letnice dogodka, ko so fašisti požgali Slovenski dom v Trstu, pod streho združili vse organizacije, povezane s Tigrom, tudi organizacijo TIGR – 13. maj, ki ima na ta dogodek nekoliko drugačno stališče,« je dejal Jogan.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki