fbpx
E-UTRIP
Aktualno Kočevje Zanimivosti & Zabava

(VIDEO) Sofija Matijević iz Kočevja: “Jajce gre proti 100 kilogramom”

Velika noč je za Sofijo Matijević iz Kočevja najljubši praznik. Dom je že praznično okrašen, poln velikonočnih jajčk in drugih dekoracij. S ponosom nam razkaže polne predale ročno okrašenih pirhov.  Ne moremo se načuditi njeni ustvarjalnosti, predvsem pa mirnim rokam. 

»Na tega sem prilepila olupek melone, na tega ribje luske, na tega kožo kače, ki se je levila,« našteva dobrovoljna Sofija.

Njena domišljija očitno res nima meja in je daleč od klasičnega okraševanja pirhov. A največ pozornosti pritegne velikansko jajce, ki ga ustvarjalka izdeluje že 10 let.

 »Cilj je bil, da doseže 100 kg, a ni šlo. Ustavilo se je pri 95 kg, ker nič ne želim delati na silo.« Za izdelavo velikanskega jajca je do sedaj porabila lupine preko 15.000 jajc. Lupine stre in jih plast za plastjo lepi na jajce. Potrebna je velika mera potrpežljivosti in natančnosti.

Sofija je prvo velikansko jajce sicer začela izdelovati že pred 13 leti. Ta je pritegnil pozornost duhovnika v njeni rodni Slavoniji, zato so jajce – težko okoli 40 kg – odpeljali tja.

Jajce, ki ga ima doma v Kočevju soustvarjajo Sofijini znanci, ki ji redno nosijo jajčne lupine.

»Najlažje gre z lupinami svežih jajc, drugače se moram kar potruditi,« pojasni in v smehu doda, da ji mož Ivan asistira tako, da lupine nato pospravi.

Velikansko jajce je romalo tudi že na več razstav v Ljubljano in celo na Brezje. »Seveda bi mi bilo hudo, če bi se poškodovalo ali razbilo,« pove Sofija in doda, da je jajce neke noči padlo na tla, a se na srečno ni niti malo poškodovalo.

Dograjevanje velikanskega pirha ji predstavlja sprostitev, ki vsako leto okoli velike noči pritegne pozornost številnih novinarjev, tudi izven domačega Kočevja.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki