fbpx
E-UTRIP
Avto-moto Društva Featured Kočevje Novice Ribnica

Blagoslov motoristov pri Novi Štifti

Naj bo dež, sneg ali sonce, vedno radi prihajamo na Brinov grič, kjer nas pater Niko v romarski cerkvi Marije Vnebovzete, s preprostim nagovorom (»vozite po pameti«) popelje v novo motoristično sezono, je sleherni jezdec dvokolesnikov med petsto-glavo množico strnil vtise ob že 21. blagoslovu motoristov in motorjev pod krošnjami 330-letnih lip, na dvorišču frančiškanskega samostana. Pobudo za ta obred je dal ravno pater Niko Žvokelj, sicer tudi bajker, ki se med svoje prijatelje vsako leto iz Strunjana, kjer opravlja božjo službo, vrne na ta dogodek. »Stvarnik nam je prisluhnil, saj se je nebo znova zjasnilo in posijalo je sonce,« so bile patrove besede, ki je s policijskim vikarjem, Igorjem Jerebom, požegnal motorje in njihove lastnike. Slednje že vrsto let povezuje solidarnost, preko društva Motoristi za motoriste, od leta 2005, ki je nastalo iz MK Ribničan.

Sami, večkrat jim priskočijo na pomoč tudi ljudje dobre volje in donatorji, zbirajo denar za svojce kolegov, poškodovanih in umrlih v prometnih nesrečah. Do sedaj je društvo razdelilo preko 80 tisoč evrov finančne pomoči žrtvam prometnih nesreč, pomagalo je tudi motorističnim prijateljem na Hrvaškem, v Srbiji, Bosni in Hercegovini, Italiji, Avstriji. »V Sloveniji je več kot 30 tisoč bajkerjev in lahko rečem, da se med njimi dobrodelnost plete kot pajkova mreža. Zavedamo se, kako je danes priti do denarja, še težje pa od, kot se temu reče, svojih ust, primakniti v kateri koli dobrodelni mošnjiček. A smo kljub vsemu motoristi ljudje dobrega srca in več kot vzorni udeleženci v prometu,« je dejal Pavle Hočevar, tajnik društva MzM in nekdanji predsednik Motorističnega kluba Ribničan. Sicer je bil 89-letni Andrej Hren iz Ribnice najbolj oblegani udeleženec blagoslova. »Na motorju sem že od leta 1953. Vselej se rad prevažam na dvokolesniku, pri tem pa spoštujem predpise in prisluhnem stroju. Spoštujmo patrove besede in stvarnik nas bo čuval,« svetuje modra grča med motoristi.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki