fbpx
E-UTRIP
Kočevje tudi tokrat smreko odelo v modro.
Aktualno Izlet Kočevje Novice Občina

V ponedeljek »potihem« zasijalo tudi Kočevje

Že tradicionalno smo tudi letos v Kočevju na dan, ko nas obišče Miklavž, v soj neštetih lučk odeli center mesta in bližnji okoliš ter tako popestrili in z optimizmom napolnili mestno jedro. Praznično vzdušje in nasmeh na obraze mnogih obiskovalcev so priklicale značilne modre in bele luči na stavbah (in med njimi), na ulicah, mostovih, drevesih in nenazadnje na ogromni in bogati novoletni smreki. Kako hitro lahko takšna okrasitev spreobrne sicer precej težko obdobje v mnogo bolj veselega in prazničnega, kajne?

Pa vendar, doživetje bi bilo lahko še veliko bolj sladko…

Ko vladni odlok tik pred zdajci prekriža načrte…

Mesta, ki so takšen prižig lučk še lahko »odela« v dogodek, so se lahko veselila gostinske ponudbe hrane in pijače. A veselje ni bilo dolgo, namreč, ravno že od ponedeljka dalje je Vlada določila prepoved strežbe hrane in pijače na stojnicah božično-novoletnih sejmov. No, če vam bo zadišal kostanj, pa ga lahko poiščete med stojnicami z blagom, druge hrane (ali pijače) pa žal ne boste našli.

Izvajanje gostinske dejavnosti strežbe jedi ali pijač je dovoljeno samo v sedečem režimu med 5. in 22. uro. V skladu z odlokom mora biti območje sejemskih prireditev ograjeno, ob vhodu morajo organizatorji preverjati pogoj PCT. Organizatorji sejemskih prireditev morajo na odprtih površinah zagotoviti enosmerno gibanje obiskovalcev z ločenimi vhodi in izhodi. Dovoljena je prodaja blaga, ne pa tudi strežba hrane in pijače.

Mestna ploščad v soju luči.

Zavod Kočevsko: Odpovedan URADEN dogodek…

Če smo se skozi vikend tudi Kočevci veselili ponedeljkovega »Miklavževanja« na mestni ploščadi ob spremljavi skupine Polkaholiki in prižigu lučk, nas je dopoldanska objava Zavoda Kočevsko, ki je bil organizator dogodka, hitro »zbila« na realna tla. Na njihovi Facebook strani so namreč zapisali, da odpovedujejo načrtovano spremljevalno dogajanje ob prižigu lučk na mestni ploščadi. »Koncerta skupine Polkaholiki in prihoda Miklavža tako NE BO,« so zaključili.

»Zakaj lažete?«…

… se je čez nekaj ur glasilo mnogo komentarjev pod to objavo in objavo slik lučk IN MIKLAVŽA z mestne ploščadi na profilu Občine Kočevje.

Ljudje so se ob prebrani objavi o odpovedi dogodka namreč sprijaznili, da morajo sedaj otrokom razložiti, da tokrat Miklavža v mesto ne bo in natveziti tisoč in eno zgodbo, zakaj. Razočarani obrazi otrok ob tej novici so vsakemu staršu trgali srce, zato pa so objave fotografij Miklavža z otroci, ki so preplavile družbena omrežja mnogih Kočevcev to isto srce napolnili z jezo.

Torej, videti je bilo, da je Miklavž vendarle obiskal mestno ploščad, zato so se ljudje seveda spraševali, kako in zakaj, če pa je bilo sporočeno drugače.

Del Ljubljanske ceste ponovno pod tisočerimi lučmi.

Zavod Kočevsko: Dogajanje se je zgodilo samo po sebi!

»Zavod Kočevsko kot organizator dogodka je skladno z odlokom in usmeritvami vlade RS odpovedal URADEN dogodek ob prižigu luči. Zato dogodka kot takega ni bilo – ni bilo sejma s ponudbo hrane in pijače, ni bilo nastopajočih glasbenikov, ni bilo govora župana in uradnega prižiga luči z odštevanjem in ni bilo prihoda Miklavža in uradnega nagovora Miklavža z delitvijo lizik, tako kot to počnemo vsako leto,« so nam odgovorili z Zavoda Kočevsko in prisotnost Miklavža pojasnili z drugačno organizacijo prižiga lučk. Pravijo: »Organizacijsko smo prižig luči vezali na mimohod Miklavža čez mestno ploščad brez napovedi in promocije.«

»Prebivalci Kočevskega pa smo že leta in leta vajeni, da na Miklavževo prižgemo luči in da nas obišče Miklavž. Vsako leto ob isti uri. Preprečiti to, da bi ljudem prepovedal, da se bodo zbrali tega dne ob tej uri na mestni ploščadi je bilo nemogoče,« so še dodali.

Torej, če na kratko odgovorimo na vsa vprašanja, ki smo jih dobili v uredništvo glede »laži« organizatorja o odpovedi dogodka oziroma prihoda Miklavža:
Miklavž se je skozi mestno jedro res sprehodil, ni pa bilo njegovega uradnega prihoda in nagovora z delitvijo lizik, kot pretekla leta. Tovrstni dogodki so zaradi vladnega odloka namreč MORALI biti odpovedani. Torej, dogodka organizacijsko res ni bilo, so pa ga naredili ljudje sami.

N.Š.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki