fbpx
E-UTRIP
FOTO: Arhiv.
Aktualno Narava Narava & zdravje

V Osilnici in Kostelu pregledujejo škodo, stekla je tudi sanacija

Razmere v Osilnici in Kostelu se po dveh dnevih padavin, ki so povzročile obilne poplave, umirjajo, saj se Kolpa z okoliškimi pritoki počasi vrača nazaj v strugo. Dostop do Osilnice je še vedno mogoč le preko Hrvaške, dostop prek Strme rebri ostaja zaprt. V obeh občinah je treba prekuhavati vodo. Ukrep prekuhavanja vode velja tudi za Črnomelj.

V soboto proti večeru je v Osilnici in Kostelu nehalo deževati, deroča reka Kolpa s pritoki pa se je počasi začela vračati v strugo.

Danes je po besedah županje Alenke Kovač v Osilnici sonce, skupaj s tem pa sta stekla temeljitejša sanacija in pregled škode. Osilnica sicer še naprej ostaja dostopna le preko Hrvaške, to je od Starega trga v Ložu v občini Loška dolina preko hrvaškega Čabra do mejnega prehoda Zamost. Cesta prek Kočevske reke in Strme rebri ostaja v Podvrhu zaprta, saj zaradi vdorov vožnja po njej ni varna. »Kot vse kaže, bomo še nekaj časa odrezani od sveta, zato si želimo, da si pristojni čim prej ogledajo škodo in da začnemo s sanacijo,« je za STA povedala županja. Največ škode je po njeni oceni nastalo na državnih cestah in poplavljenih hišah.

Tudi v Kostelu se po besedah podžupana Mirana Briškija trenutno ukvarjajo s podrobnim pregledom stanja. Vasi ob Kolpi so po umiku reke znova dobile dostop, nimajo pa še informacije, kako je s prehodnostjo cest od Kostela do Osilnice in od Kostela do Starega trga. Po podatkih Briškija je podtalnica poplavila kleti od 20 do 30 objektov, v treh do štirih objektih tudi stanovanjske prostore.

Tako v občini Osilnica kot občini Kostel do preklica velja ukrep prekuhavanja vode, enako velja tudi za občino Črnomelj z izjemo vodovodnega sistema Damelj.

Center za obveščanje je sicer v soboto v zvezi z vremenskim dogajanjem po celotni Sloveniji prejel prijave o 95 dogodkih v 39 občinah.

Narasla reka Kolpa je zalila tudi avtokamp in tri mobilne hiške v kraju Primostek v občini Metlika. Zaradi padavin se je sprožilo več zemeljskih plazov, zaradi katerih je bilo ali pa so še zaprte nekatere ceste.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki