fbpx
E-UTRIP
Aktualno Starševstvo

“Tudi v našem Kočevju so mnogi starši talci svojih otrok”

Pristojni ministri so napovedali več aktivnosti za zagotavljanje varnega okolja v slovenskih šolah. Med drugim so izpostavili pripravo več zakonov s področja duševnega zdravja in administrativno razbremenitev centrov za socialno delo. V petek bo na šolah dan kulture nenasilja in strpnosti, je dejal minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda. Za komentar v povezavi z medvrstniškim nasiljem smo prosili tudi ravnatelje in ravnateljice naših šol, objavljamo odgovor ravnatelja OŠ Zbora odposlancev Petra Pirca.

Kot je pojasnil Felda, so v luči tragičnih dogodkov v Srbiji v ponedeljek na pobudo predsednika vlade Roberta Goloba na ravnatelje osnovnih in srednjih šol naslovili predlog, da v petek v času pouka organizirajo dan kulture nenasilja in strpnosti. Predlagali so jim, da ta dan z različni starosti prilagojenimi aktivnostmi odprejo prostor in priložnosti za pogovore in aktivnosti, s katerimi bodo krepili veščine kulturne medsebojne komunikacije, čustveno odpornost in ustrezne odzive ob soočanju z nasilnimi dejanji.

Kako bodo šole to uredile, je po ministrovih besedah popolnoma v njihovi pristojnosti, jim bodo pa v sredo posredovali tudi nekatera gradiva, ki jih lahko uporabijo ali pa ne. Veliko gradiva o tej tematiki je tudi že na spletnih straneh Zavoda RS za šolstvo, pa tudi sicer so tovrstne vsebine že vključene v učne načrte, zato ne gre za nekaj novega in ne bi smelo biti težav, je pojasnil minister.

Med drugim je Felda napovedal tudi, da bodo z jesenjo obdržali povečano število svetovalnih delavcev na šolah, kar so uvedli zaradi epidemije covida-19 in se je izkazalo za izjemno koristno izboljšavo. Aktualen sklep velja do konca šolskega leta.

Pogovori o nasilju tudi na naših šolah

Ravnatelj OŠ Zbora odposlancev Peter Pirc nam odgovarja, da bodo, v senci dogajanja v Srbiji in tudi ponekod pri nas, pri šolarjih še bolj pazljivi. Učenci bodo v primeru stiske napoteni k svetovalnim delavcem.

“Z učitelji imamo redne sestanke in se pogovarjamo o situaciji, naslednje leto gremo v projekt Varna šola, kjer bomo skozi leto še toliko bolj promovirali, kaj je varnost, v vsakem pomenu besede,” doda ravnatelj, ki meni, da družba nujno potrebuje “reset”.

“Jasno je potrebno povedati, kdo ima kje avtoriteto in nujno je potrebno vsakršnemu nasilju narediti STOP, na način, da se nasilneža umakne iz okolja. Ves čas se po šolah ukvarjamo z otroki, ki motijo šolski proces in stvari so se prignale res predaleč. V Sloveniji rabimo institucije, ki bodo vmesne, med šolo in pa popravnim domom. Seveda lahko sprejemamo vse drugačne in posebne. Vendar, ko se reče DOVOLJ, je dovolj. Manko avtoritete in permisivna vzgoja je celotno družbo, bom rekel kar cele stare celine, prignala do meje, ko jo bomo morali graditi na novo. Žal je neverjetno, da so tudi v našem Kočevju mnogi starši talci svojih otrok in se jih boje. Seveda pa so isti starši bili glasni v času, ko smo jim govorili, da razvoj otroka ne gre v pravo smer,” odgovarja Pirc.

Ravnatelj dodaja, da bi vsak starš potreboval starševski tečaj, da bi ga vse institucije opolnomočile in predvsem na primerih pokazale, kam lahko pridemo z napačnimi zaščitniškimi dejanji.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki