fbpx
E-UTRIP
Potni list risa Katalina. Foto: Maja Sever.
Aktualno Vreme

Tradicionalni majski obisk mraza in dežja

Prva polovica letošnjega leta je vzbudila velik strah in negotovost. Posledice udara koronavirusa se bodo razpletale še lep čas. Že nekaj časa pa je pod vprašanjem tudi usoda našega planeta. Negativen vpliv človeškega delovanja nanj je bil že mnogokrat postavljen pod drobnogled. Informacije imamo na dlani. Obrat v pozitivno smer, ki bi spremenil nevarno drvenje v propad, pa je popolnoma odvisno od vsakega posameznika, predvsem pa od večjih korakov, ki jih lahko množično naredimo z vzpostavitvijo novih reform in novih pogledov na svetovno dogajanje. Mnoge plaši zamikanje letnih časov, ki je ena od posledic globalnega segrevanja. Letos smo imeli sončen januar in sneg v aprilu. Bodo pa na obisk pravočasno prišli trije ledeni možje in mokra Zofka, ki s svojo deževno prezenco napovedujejo lepo poletje.

Včeraj je godoval sv. Pankracij, ki je prinesel ohladitev in dež za vso državo. Tudi od sv. Servacija danes in sv. Bonifacija jutri, lahko pričakujemo podobno daritev s spremembo milejših padavin. Pri nas lahko že v četrtek pričakujemo vrnitev na pričakovane temperature nad 20 stopinj.

Ledeni možje so del starega ljudskega izročila, ki sega v 16. stoletje. V strahu pred pozebo so v tem času vinogradniki in sadjarji kurili ognje, da bi zaščitili pridelek. Danes se mnogi vrtičkarji še vedno »bojijo« ledenih mož in čakajo njihov odhod, da se lahko lotijo sajenja plodovk.

Sv. Zofije, ki goduje 15. maja, se je prijelo ime »poscana« Zofka. Na njen praznik, ki »žegna zemljo« s padavinami, so otroci lahko prvič bosi stopili v hiše, gospodinje pa so na balkone postavile korita z rastlinami. Letos kaže, da vsaj v našem delu Slovenije, ne bo prinesla svojih tradicionalnih ploh. Upajmo, da je vsaj Pankracijevo deževje zagotovilo dolgo in vroče poletje, ki bo letos v vsakem primeru potekalo drugače, kot smo ga vajeni.

D.B.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki