fbpx
E-UTRIP
Foto: Robert Pintar.
Aktualno Novice Ribnica Starševstvo

Predavanje Marka Juhanta z gosti privabilo skoraj 1.000 poslušateljev

Blizu 1.000-ke se je gibalo število poslušalcev predavanja spec. ped. Marka Juhanta z naslovom »Vzgoja treh generacij«, z gostjo Nino Kočar, ustanoviteljico Lunine vile, v soboto 18. januarja, v ŠC Ribnica.

Presenetilo je prav vse, zagotovo. Napolniti polno dvorano ŠC Ribnica s temo, ki ni povezana ali s športom ali z zabavo, ni enostavno. Ampak nam je uspelo. Vsem, ki smo sodelovali na projektu.

Toda to ni bilo bistvo tega vsebinsko polnega dogodka, ampak predvsem to, da smo vsi poslušalci dobili koristne, praktične nasvete o vzgoji. Ali kot bi rekel g. Juhant, kar »recepte« za vzgojo.

Vsebina je bila verjetno najbolj uporabna in koristna predvsem za starše, stare starše in strokovne delavce izobraževalnih ustanov, ki so potrpežljivo poslušali več kot dve uri dolgi predavanji gospoda Juhanta in Nine ter še nekaj ostalih govorcev.

Za vse, ki se dogodka zaradi takšnih in drugačnih razlogov niste mogli udeležiti, vam na kratko strnem nekaj besed o poteku tistega sobotnega večera v ŠC Ribnica.

Dogodek je povezovala mlada gospodična Vesna Milović iz Kočevja, ki je najprej povedala celotno zgodbo kako smo pravzaprav do tistega sobotnega srečanja prišli. In sicer…

Pisal se je vroč julijski večer, ko sem sama na elektronski naslov prejela nekaj smernic vzgoje gospoda Juhanta. Ker sem mama dveh predšolskih otrok, se me vzgoja še kako tiče. In končno se mi je po dolgem času prebiranja in opazovanja različnih pristopov k vzgoji zdelo nekaj tako praktičnega in smiselnega.

Te njegove smernice sem z dodatkom nekaj svojih besed objavila na družabno omrežje Facebook. Ta objava se je v naslednjih tednih delila čez 3.500-krat. Neverjetno.

Sprva malo skeptična, a se je ta poteza izkazala za nekaj dobrega, saj me je čez 2 meseca sam gospod Juhant klical in mi ponudil prav posebno priložnost. Priložnost pa zato, ker se sama ukvarjam z marketingom, organizacijo in promocijo. Želel se mi je namreč zahvaliti za »nehote« storjeno reklamo in se ponudil, da nam pride v Ribnico predavati brezplačno. Le vse ostalo mu uredim jaz.

»Vau, to pa je priložnost«, ki je nisem mogla spustiti mimo, sem menila. Dobila sem takojšnjo podporo s strani župana Občine Ribnica in od takrat pa do tistega 18. januarja se je seveda zgodilo veliko, kar je tudi obrodilo sadove.

Foto: Robert Pintar.Foto: Robert Pintar.Foto: Robert Pintar.Foto: Robert Pintar.Foto: Robert Pintar.Foto: Robert Pintar.Foto: Robert Pintar.

Če se vrnem k predavanju, se je po povedani zgodbi Vesni na oder pridružil tudi sam župan Občine Ribnica, Samo Pogorelc, ki je izkazal veliko podporo takšni vsebini in ni skrival navdušenja nad tem, da se je toliko ljudi odzvalo na temo vzgoje naše mlade generacije.

Potem se nam je pridružil gospod Gašper Premože, ustanovitelj Zen Egg-a., Lesenega jajčka, o katerem je bilo pred leti že veliko govora. Z novim, večjim, lesenim jajcem, ki nam je lahko v pomoč pri umirjanju in nam ponazarja zrcalo našega gibanja in umirjanja, nas je uspešno umiril ter naše možgane pripravil na sprejemanje novega znanja, kar je bila odlična iztočnica za prihod gospoda Juhanta.

Kaj hitro pa nas je le-ta, priljubljeni specialni pedagog za motnje vedenja in osebnosti, spravil v smeh, vzbudil radovednost, pričaral tudi nekaj nelagodja in skratka nam dal misliti. Govora je bilo o predajanju vrednot na otroka. In kako le, kot z zgledom. Ne z besedami in ne z rokami. Če želite predati vrednoto na otroka, morate predvsem delati na tem, da si jo najprej sami pripišete, nato pa jo z lahkoto predate na otroka.

Juhant se je dotaknil vseh generacij, torej od tega kako nas najprej vzgajajo otroci, do tega kako otroci vzgajajo nas ter nato tudi še tretjo generacijo, stare starše in seveda obratno.

Vredna omembe pa je tudi gostja večera, Nina Kočar, uni. dipl. biopsihologinja in ustanoviteljica inštituta za zaščito otrok Lunina vila. Nina dela izjemno pomembno delo, saj izvaja terapije za otroke, ki so bili zlorabljeni na različne načine ali ki so doživeli kakršnekoli travme. Predstavila nam je res zanimiv način kako pristopiti k težkim temam, kot so spolni odnosi, zloraba, smrt ali pa samo menstruacija. Tako vsakdanje in realne težave, pa se žal starši srečujemo z dilemami, kako o teh govoriti s svojimi otroci.

Naj omenim tudi to, da smo v času predavanj, skupaj z Gašperjem Premožetom in podporo Vrtca Ribnica, izvajali delavnice in varstvo za otroke staršev, ki niso imeli varstva. V Vrtcu Ribnica se je tako zabavalo kar 38 otrok. Tudi to je bila velika nagrada za takšno pogumno odločitev, katere nismo prav vajeni v našem kraju.

V sklopu organiziranega varstva se je v Vrtcu Ribnica zabavalo 38 otrok. Foto: Gašper Premože.

Lahko bi rekla, da je v celoti sobotni večer 18. januarja več kot uspel. In to me navdihuje za naprej. Pri tem bi se ponovno zahvalila Občini Ribnica, Vrtcu Ribnica, Ani Kominka, ustanoviteljici zavoda Sena plus, podjetju HEGRAS, grafične storitve, Jani Henigman s.p., podjetju DOTES d.o.o., Cvetličarni Špela, Eldamedo d.o.o., Microera, Jože Šilc, s.p., vsem OŠ in POŠ ter vrtcem Občine Ribnica, Kočevje, Sodražica, Loški Potok in Velike Lašče ter Gimnaziji in srednji šoli Kočevje za podporo in sodelovanje. Ter Špeli Gornik Oražem, vodji POŠ Dolenja vas in njihovem hišniku Janezu Andoljšku za prelepo okrasitev odra. Hvala tudi Jani Petek Volčanšek.

Zahvala tudi še ostalim animatorjem za vodenje delavnic in skrb za otroke. Ter tudi vam, dedki in babice, ki ste poskrbeli za otroke staršev, kateri so odšli iz dvorane nasmejani in motivirani za naprej. Tako kot vsi, ki smo pri projektu sodelovali.

In seveda zahvala mojemu možu, moji in njegovi družini ter vsem prijateljem in znancem, ki so pripomogli k celovitosti dogodka.

Sara Krivdić Oražem, organizatorka dogodka

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki