fbpx
E-UTRIP
Dijaki se s pomočjo Razvojnega centra Novo mesto preizkušajo v razvoju virtualnega okolja. FOTO: Tomaž Kos Photography
Oglaševanje Aktualno Gospodarstvo

Telemach s projektom Job Lab pripravlja mlade na trg dela in poklice prihodnosti

Hiter razvoj tehnologij nam nakazuje, da bodo poklici prihodnosti vse bolj povezani z napredno tehnologijo, robotizacijo in umetno inteligenco. V prihodnjih letih bo zato na trgu dela povpraševanje predvsem po kadrih, veščih v analizi podatkov in iskanju informacijskih ter digitalnih rešitev. Delodajalci se bodo tako vse pogosteje srečevali s pomanjkanjem ustreznih kadrov.

Mlade negotova prihodnost pogosto skrbi, kar jim pri iskanju prve zaposlitve jemlje pogum. Poleg tega, da niso prepričani o pridobljenem formalnem znanju, dvomijo tudi o svojih komunikacijskih sposobnostih, saj delodajalci dajejo vse večji pomen tudi mehkim veščinam, ki so pomembne za grajenje dobrih odnosov na delovnem mestu. S projektom, ki bo mlade navdušence informacijsko-komunikacijskih tehnologij usmeril pri iskanju zaposlitve, to jesen začenjajo na Telemachu. Projekt bo mladim predstavili poklice prihodnosti in jih opremili z znanjem, ki ga potrebujejo za vstop na trg dela.

Dobro razvite mehke veščine imajo veliko vrednost in pridejo prav na kateremkoli delovnem mestu. FOTO: Tomaž Kos Photography.

Zaposlitveni laboratorij za približevanje poklicev prihodnosti

Telemach kot pomemben akter na področju informacijskih in komunikacijskih tehnologij bo oktobra začel izvajati projekt, imenovan Job Lab. Z njim bodo mladim predstavili realno stanje trga dela ter poklicev, ki so in bodo tudi v prihodnje najbolj iskani. Na delavnicah, ki bodo v letošnji jeseni izvedene v izbranih srednjih šolah dolenjske regije, bodo mladim predstavili vedno bolj obetavno področje razvoja virtualnega okolja, dijaki pa se bodo v razvoju lastnega virtualnega okolja nato preizkusili tudi sami. Z refleksijo bodo dijaki ocenili svoje sposobnosti, razvili svoje karierne cilje in se pripravili na iskanje zaposlitve.

Virtualna resničnost vzpon doživlja na področju video igric, nepogrešljiva pa postaja tudi v drugih panogah. FOTO: Tomaž Kos Photography.

Predstavitev razvojnih centrov

V sklopu projekta bodo dijaki spoznali delovanje Razvojnega centra Novo mesto, ki razvija podporno okolje za rast podjetništva in skrbi za nastanek mnogih delovnih mest. Predstavil se jim bo tudi United Cloud, vodilni inovacijski center v regiji, zavezan k razvoju digitalnih storitev s področja telekomunikacij, medijev in TV-industrije ter celostnih rešitev za izdelke prihodnosti. O razcvetu tehnološke industrije in njenem vplivu na trg dela, svojem delu in tehnoloških kompetencah prihodnosti bosta spregovorila direktor za tehnološki razvoj na United Cloudu Sergej Berišaj ter produktni vodja platforme EON TV Dušan Smolnikar.

Za doseganje kariernih uspehov sta ključna postavlanje ciljev in premagovanje ovir. FOTO: Tomaž Kos Photography.

Opolnomočenje mladih v začetku karierne poti

S prisostvovanjem na delavnicah Job Lab bodo mladi razvili kritično razmišljanje, prepoznali in razvili svoje spretnosti ter talente in interese, s pomočjo pridobljenega znanja o spremembah na trgu dela pa se bodo znali soočiti z iskanjem prve zaposlitve. Najbolj pa se na Telemachu veselijo dejstva, da bodo mladi znali še naprej raziskovati možnosti za izboljšanje lastnih kompetenc in posledično stremeli k napredku.

Telemach je začel izvajati delavnice za dijake tehnično usmerjenih srednjih šol.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki