fbpx
E-UTRIP
Novosti zakona so namenjene tudi lažjemu usklajevanju poklicnega in družinskega življenja.
Aktualno Dobro je vedeti Zanimivosti & Zabava

Očetom otrok, rojenih po 1. aprilu, kar 75 dni dopusta

Kot smo že poročali, s 1. aprilom začne veljati Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih (ZSDP-1F), ki prinaša spremembe na področju starševskega in očetovskega dopusta, pravice staršev do krajšega delovnega časa in starševskega nadomestila.

Pri starševskem in očetovskem dopustu bo sprememba ta, da Zakon uvaja 60 dni neprenosljivega starševskega dopusta za očete, hkrati pa ga ne skrajšuje za matere. Vsakemu od staršev bo tako pripadalo 60 dni neprenosljivega plačanega starševskega dopusta (doslej je imela zgolj mama neprenosljivih 30 dni). Po novem bo starševski dopust tako za mamo kot očeta znašal 160 dni, pri čemer se bo očetovski dopust s 30 skrajšal na 15 dni, starševski pa se bo podaljšal na 160 dni, pri tem pa bo oče imel 60 dni neprenosljivih – torej 100 dni bo še vedno lahko prenesel na mati in bo ta – tako kot se odloči večina – še vedno koristila 260 dni.

Predlog uvaja 60 dni neprenosljivega starševskega dopusta za očete, hkrati pa ga ne skrajšuje za matere. Kot pravi minister Luka Mesec, namreč izkušnje iz tujine kažejo, da se očetje, ki jim pripada neprenosljiv starševski dopust, zanj pogosteje odločijo. To pomeni, da se bolj intenzivno in pogosteje vključujejo v varstvo in skrb za otroke v najzgodnejših letih, kar je eden od namenov novele. Novosti zakona so namenjene tudi lažjemu usklajevanju poklicnega in družinskega življenja.

Oče lahko očetovski in starševski dopust koristi strnjeno – 75 dni skupaj

Do nedavnega pa se še ni vedelo, ali lahko oče očetovski in starševski dopust koristi strnjeno – torej 15 dni očetovskega in 60 dni starševskega dopusta, iz CSD-ja pa so nam pred kratkim odgovorili, da je ta možnost izvedljiva. Tako Katarina Hiti, direktorica CSD Osrednja Slovenija – Zahod:

“Oče otroka rojenega po 1. 4. 2023 bo imel pravico do očetovskega dopusta v obsegu 15 koledarskih dni, ki ga bo moral koristiti v strnjenem nizu do otrokovega tretjega meseca starosti.

Poleg navedene pravice bodo očetje otrok rojenih po 1. 4. 2023 imeli pravico še do 60 koledarskih dni starševskega dopusta. Slednje bo lahko koristil kadarkoli po otrokovem rojstvu v strnjenjem nizu po najmanj 15 koledarskih dni, vendar največ dvakrat v istem letu. Starševski dopust v obsegu 60 koledarskih dni bo oče otroka lahko izrabil/izrabljal do osmega leta starosti otroka.”

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki