fbpx
E-UTRIP
poravnava.si
Pravni nasvet

Poravnava svetuje: Ko voznik pobegne iz prizorišča prometne nesreče …

Zanima me ali lahko pridobim odškodnino v primeru, ko voznik pobegne iz prizorišča prometne nesreče? Pred enim mesecem se je vame zaletelo vozilo in takoj odpeljalo naprej, zapomnil sem si le barvo in obliko. Ob trku sem se poškodoval in sem še na bolniški.

Spoštovani!

Gre za precej pogoste situacije in v teh primerih, ko je prometno nesrečo povzročil neznan voznik se lahko odškodnina pridobiva iz Škodnega sklada. Praviloma je možno pridobiti le odškodnino za telesne poškodbe, ne pa tudi odškodnine za poškodovano vozilo, razen v primeru hujših posledic.

Potrebna pa je posebna previdnost pri dokazovanju dejanskega stanja, saj potrebujete dokaze, da je do prometne nesreče res prišlo z neznanim vozilom in je le voznik neznanega vozila odgovorno za povzročitev škode. Zato je pomembno, da je policija čimprej obveščena ter da si ogleda kraj nesreče, pomembno je tudi, da je policijski zapisnik sestavljen natančno in iz zapisnika izhaja, da je povzročitelj prometne nesreče res neznano vozilo. Ugotovitve policije so lahko v teh primerih bistvene. Zelo koristno je, da na kraju nesreče pridobite tudi kontakte morebitnih prič, ki so pripravljene dati izjavo. Z navedenim se bistveno olajša postopek in se izognete dvomom o dejstvu ali je do prometne nesreče res prišlo zaradi neznanega vozila. Svetujem tudi natančen pregled kraja nesreče, saj je dokazovanje bistveno lažje v kolikor se odkrijejo tudi materialne sledi neznanega vozila ( znak vozila, razbita luč ipd.).

V nekaterih primerih pa lahko policija tudi izsledi povzročitelja nesreče naknadno. Kazen za pobeg je precej visoka, poleg kazni pa zavarovalnica pridobi tudi regresni zahtevek, kar pomeni, da bo moral škodo na koncu povrniti povzročitelj.

Odškodninski zahtevek se v teh primerih vlaga pri Slovenskem zavarovalnem združenju. Če je v prometni nesreči z neznanim vozilom prišlo do hujših posledic (telesnih poškodb), ki zahtevajo dolgotrajnejše bolnišnično zdravljenje (najmanj 5 dni), je iz Škodnega sklada SZZ možno tudi uveljavljanje povračila škode na vozilu. V primeru, da do hujših posledic ni prišlo, vam preostane uveljavljanje odškodnine za materialne škodo iz lastnega kasko zavarovanja.

V kolikor pri pridobivanju odškodnine potrebujete pomoč se obrnite na Poravnavo d.o.o. na 080 13 14 ali me kontaktirajte na kocevje@poravnava.si, kjer se bomo lahko pogovorili o vašem primeru in vam nudili individualno svetovanje.

Lana Ferhatbegović, dipl. prav.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki