fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Aktualno Pravni nasvet

“Veje sosedovega drevesa segajo na mojo parcelo. Kaj lahko naredim?”, poraVnava svetuje

V rubriki pravni nasveti na vaša vprašanja odgovarja Lana Ferhatbegović, vodja poslovne enote poraVnava Kočevje.

poraVnava d.o.o., se je v zadnjih letih izkazala in dokazala, kot resnično zanesljiva, zaupanja vredna in predvsem strokovna, vrhunska odškodninska in pravno-svetovalna družba.

————————————————————-

Pozdravljeni, trenutno sem v fazi urejanja okolice moje novo kupljene hiše in sem naletel na težave s sosedi. Veje sosedovega drevesa segajo na mojo parcelo in me motijo, saj je zasaditev cvetlične gredice, ki sem jo želel zasaditi, na tem mestu nemogoča. Ali imam  kakšne možnosti za reševanje te težave po pravni poti?

Stvarno pravni zakonik za podobne težave predvideva pravico odstraniti veje. Zakonska določba določa, da ima lastnik nepremičnine pravico odstraniti in si prilastiti  veje sosedovega drevesa, ki rastejo na njegovo nepremičnino, če ga motijo. Pred tem je potrebno soseda pozvati na odstranitev in mu omogočiti, da sam odstrani moteče veje. V kolikor se ta ne odzove na poziv, imate pravico odstraniti veje sami. Pri tem je, glede na sodno prakso, postavljen pogoj, da morajo biti veje tako moteče, da bi motile tudi druge oz. vsakogar. V sodni praksi najdemo primere, ko so veje metale senco na sosedov vrt, so ovirale dostop z vozilom na njegovo parcelo – intenzivnost motnje se presoja od primera do primera.

Zato vam svetujem, da se obrnete na poraVnavo d. o. o. na 080 13 14 ali me kontaktirajte na kocevje@poravnava.si, kjer se bomo lahko pogovorili o vašem primeru in vam nudili individualno svetovanje.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki