fbpx
E-UTRIP
Aktualno Brez kategorije Novice Politika

Teden boja proti koronavirusu – večina dejavnosti se zapira, tudi vrtci

»Zdaj ni čas da omagamo, ampak trenutek, da premagamo,« pravi podpredsednik vlade in minister za gospodarstvo, Zdravko Počivalšek. Od jutri naprej bodo v veljavo stopili številni novi ukrepi, ki bodo v večji meri zelo podobni spomladanskim, in bodo obveljali vsaj 1 teden. Vsa Slovenija je trenutno v rdečih barvah, zato bodo navedeni ukrepi obveljali za vse. Zapira se večina gospodarskih dejavnosti. Zaprti bodo gostinski lokali, vendar pa bo dostava hrane še vedno možna, prav tako bodo vrata zaprli tudi nastanitveni objekti, ki pa bodo dovoljevali prenočitev le v izjemnih primerih, kot so poslovni državniški obiski oz. delegacije, profesionalne športne ekipe in podobno. Zaprta bodo tudi nakupovalna središča, od katerih bodo izvezete trgovine, ki v večji meri nudijo živilske izdelke. Svojo dejavnost bodo še vedno lahko opravljale trgovine z gradbenim in tehničnim materialom, trgovine s hrano za živali, kmetijskimi potrebščinami, drogerije, bencinski servisi, vulkanizerske in mehanične delavnice, banke, pošte, trafike … Frizerski in kozmetični saloni se prav tako od jutrišnjega dne dalje zapirajo, prav tako dijaški in študentski domovi. V naslednjih dneh bo znano, koliko časa bodo navedeni ukrepi v veljavi.

Vrtci zapirajo vrata! Drugo leto brezplačni vrtec za drugega otroka

Od jutri naprej bo veljal tudi odlok, ki za en teden zapira dejavnost vrtcev. Najverjetneje se bo ukrep še podaljšal, vendar pa bodo o tem odločili v prihodnjih dneh. Starši bodo v tem času oproščeni plačila. Ministrica za izobraževanje, znanost in šport, Simona Kustec, je vsemu vzgojiteljskemu osebju priporočila uporabo maske tudi med samim vzgojno-varstvenim procesom. Razlog za to naj bi bil povečan delež okuženih vzgojiteljev in vzgojiteljic, kar z navedenim ukrepom želijo čim bolj učinkovito ustaviti. Ob predaji tega ukrepa je vlada napovedala še eno novico, in sicer, da bo vrtec brezplačen za drugega otroka, kar bo v veljavo stopilo s 1. 9. 2021.

M.K.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki