fbpx
E-UTRIP
Aktualno Kočevje Novice Šport Zdravje

Teče okrog Slovenije in zbira denar za bolnike z rakom

Veliki vitez med Malimi vitezi. Pogumni mož še večjega srca, ki neutrudno, iskreno in čustveno bije tudi za otroke, obolele za rakom, Male viteze. Ambasador teka, ki podira meje, a ne zato, da bi lovil rekorde. To je Bogomir Dolenc. Lani se je lotil največjega tovrstnega dobrodelnega projekta v Sloveniji, saj je v 42-ih dneh odtekel 42 maratonov (enega izmed njih tudi v Ribnici), z njimi pa bo zbiral sredstva za to ustanovo. »Sem oseba, ki ogromno časa in energije vlaga v zdravje in šport,« je dejal. »Z leti dela na sebi, predvsem opazovanja, kako se odziva oziroma spreminja počutje, razmišljanje in delovanje telesa, sem večino svojega časa podredil rekreaciji, športu. Vzporedno s tem sem z angažiranjem in delovanjem na humanitarnem in dobrodelnem področju ti dve poglavitni aktivnosti združil v eno,« še doda. »Tečem, da pomagam« pa je njegov moto.

Dolenc je bil do pred desetimi leti mož s petnajstimi kilogrami več kot sedaj. Na poti do popolne preobrazbe je izbral šport, s katerim se prej ni ukvarjal. Svojo luč v tunelu življenjske renesanse je našel ravno v teku in športnem življenju. Nekateri športniki sicer težko razumejo njegovo vztrajnost pri ekstremnem projektu, saj doslej ni znano, da bi kdo na svetu v 42-ih dneh zaporedno pretekel po 42 kilometrov, kar skupaj nanese skoraj 1.700 kilometrov! No, Bogomirju je to uspelo. »Prihodnje leto odpiram novi list dobrodelne zgodbe Malih vitezov, teh junakov našega časa,« je, med prijatelji Bogo, sicer ultratekač, ekstremist, triatlonec, predvsem pa dobrodelnež, lansko leto napovedal premikanje meja v športnem oziroma organizacijskem vidiku. In jih je.

V ultra tekaškem svetu je letos namreč postavil lestvico še višje, saj se je 31. avgusta iz Črne na Koroškem podal na dobrodelni tek Okrog Slovenije. V dvanajstih dneh bo ob robnih delih države pretekel 1.200 kilometrov, povprečno okoli sto kilometrov na dan. Ne dvomi, da bo v sredo, 11. septembra, z visoko dvignjenimi rokami, ob spremljavi množice tekačev, prečkal ciljno črto prav tam, kjer je začel.

Že devet dni je za tekačem in spremljevalno ekipo, teče pravzaprav že deseti. Množice ga pričakujejo in ga še bodo pričakovale na celotni poti. »Niso pomembni kilometri, v ospredju je zgodba, ki jo ob progi delamo z dobrosrčnimi ljudmi, saj jim z zbiranjem sredstev, tudi v občini Kostel, kjer imajo dva taka junaka, pomagamo. Denar namenjamo za rehabilitacijo, psihološko svetovanje, letovanja, pripomočke. Kruta bolezenska usoda ni breme le za otroke (na leto jih zboli okoli 80), ampak tudi za njihove najbližje,« je ob krajšem sprejemu v občini Kostel Bogo nagovoril zbrane. In pokazal na srce in nogo. »Z mano teče tudi enajstletni Anže, junak Malih Vitezov, ki je pred tremi tedni odšel v večnost. Bolezen ga je premagala. Od njega smo se poslovili v Selnici. Danes sta tukaj tudi njegova starša in sestrica,« je pomahal v slovo od doline zgornje Kolpe in se na poti proti Beli krajini, od Podjetniškega inkubatorja pa do šole pri Fari, podal s skupino učencev.

Anže je lani z Bogomirjem tekel na vseh 42-ih maratonih in nabral 103 kilometre. »Kaj naj rečem. Naš junak, ki je ljubil življenje in se ni dal, je odšel, veličina od človeka, naš Bogo, pa je ostal. Srečni smo, da ga imamo,« je skrhana dejala Anžetova mama, Zvonka Žvegler. Projekt »Okrog Slovenije 2019« se bo v letu 2020 nadaljeval, za isti namen in sicer kot projekt »Okrog Slovenije 2020«, kjer naj bi Bogomir Dolenc odtekel 2020 kilometrov v 20-ih dneh.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki