fbpx
E-UTRIP
Aktualno Dobro je vedeti Gospodarstvo

Ste oddali vlogo za olajšavo za vzdrževane družinske člane?

Rok za oddajo vloge v papirnati obliki je 7. februar, medtem ko je oddaja preko elektronskega portala eDavki mogoča do 20. februarja.

Zavezanec, ki med letom olajšave ni uveljavljal, pa mora najpozneje do 7. februarja vložiti vlogo za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane pri informativnem izračunu dohodnine. To velja tudi za tiste, ki so olajšavo uveljavljali, a želijo podatke spremeniti.

Furs : Uporabite eDavke

Na Fursu svetujejo, naj tudi letos to storijo po elektronski poti. To je mogoče storiti prek mobilne aplikacije eDavki ali spletnega portala eDavki, kjer je na voljo že predizpolnjena vloga z lanskimi podatki. S tem bo oddaja vloge enostavnejša, hkrati pa bo večja verjetnost, da bo oddana pravilno. Tudi rok za oddajo je v tem primeru daljši, in sicer 20. februar.

Če zavezanci s Fursom ne želijo poslovati elektronsko, pa lahko vlogo v papirnati obliki pošljejo po pošti ali jo pustijo v predalčniku pred vhodom pristojnega finančnega urada. Zaradi ukrepov za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom namreč papirnatih vlog tudi letos ni mogoče v vložišče finančnega urada prinesti osebno.

Kdo naj pravico uveljavlja?

Olajšavo se običajno bolj izplača uveljavljati tistemu od staršev, ki ima višjo plačo. Lahko jo uveljavljata tudi oba, vendar si morata v tem primeru čas uveljavljanja olajšave razdeliti tako, da njuna vsota ne preseže 12 mesecev (npr. vsak po šest mesecev). Pri optimiziranju davčne obveznosti si lahko pomagata s programom za testni izračun dohodnine, ki je objavljen na portalu eDavki.

Če zavezanec olajšave ne uveljavlja niti na mesečni niti na letni ravni, bo prejel informativni izračun dohodnine, v katerem ta ne bo upoštevana. To pa pomeni, da bo moral doplačati več oz. bo prejel manjše vračilo dohodnine, kot bi ga sicer. Olajšavo bo lahko uveljavljal tudi še po prejemu informativnega izračuna, s tem da bo nanj podal ugovor, a bo morebitno vračilo dohodnine prejel pozneje.

“Če bo zavezanec z oddajo vloge zamudil, bo prejel napačen informativni izračun dohodnine, kar pomeni, da bo moral podati ugovor zoper informativni izračun dohodnine, posledično pa se mu bo vračilo dohodnine zavleklo v jesen,” opozarjajo na Fursu.

Vzdrževani družinski člani so sicer vsi otroci do 18. leta starosti, lahko pa tudi starejši otroci, zakonski partnerji in starši zavezanca, če izpolnjujejo posebne pogoje. Najbolj enostavno je, da jih zavezanci za dohodnino uveljavljajo že med letom pri izračunu akontacije dohodnine na mesečni ravni.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki