fbpx
E-UTRIP
S kostelskim krošnjarskim košem postrežemo gosta in mu pokažemo svojo bogato kulturno dediščino.
Aktualno Kočevje Novice Občina

Stari krošnjarski koš v novi vlogi

Obzirant bi bil z malo kreativne svobode lahko kar sinonim za Kostelca, saj je v preteklosti skoraj iz vsake kostelske hiše kdo odšel na obziranje – krošnjarjenje po svetu. »Ko se Kostevc izleže, valje malho veže,« velja že od 15. stoletja, ko je cesar Friderik III. v Linzu izdal krošnjarski patent, ki je dovoljeval Kostelcem svobodno trgovanje po deželah avstro-ogrske.

Kostelski krošnjarji so pri delu uporabljali pleten koš, ki so ga nosili spredaj. Posebnost njihovega koša je bil skrivni predal, v katerem se je znašel tudi kakšen izdelek, ki ni bil za legalno prodajo.
Zavod za kulturo in turizem Kostel je v okviru svojega poslanstva ohranjanja in promoviranja kulturne dediščine lokalnim gostinskim in turističnim ponudnikom predlagal prezentacijo obzirantskega koša. Tako bodo lahko domiselno postregli svoje goste in hkrati kreativno promovirali kostelsko kulturno dediščino. Kavica v Parlamentu, zajtrk v vimoljskih glamping hišicah Va vrte ali presenečenje na gradu, postreženi na krošnjarskem košu, bodo kmalu postali znana kostelska atrakcija.

Natalie Lisac, ZKT Kostel

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki