fbpx
E-UTRIP
Znamka Foster Grants obstaja še danes.
Aktualno Dobro je vedeti Zanimivosti & Zabava

Sončna očala: Boste izbrali velike okvirje ali se vrnili v preteklost?

Sončna očala marsikomu predstavljajo obvezno opremo v mesecih, obsijanih s soncem. Pred sezono si ogledujemo in pomerjamo različne modele, spremljamo modne trende. Ogromne okvirje so zamenjali ozki modeli, kot, da smo se vrnili v 90-ta. A veliko bolj kot funkcija modnega dodatka, je pomembna zaščita, ki jo sončna očala nudijo.

Oči so okno v svet in ta občutljiv organ je treba primerno zaščititi. Ob močni svetlobi se naša zenica zoža, sončna očala pa omogočijo, da se ta ponovno razširi. Večina očal omogoči to olajšanje, zmanjša moč lesketanja in bleščanja.

Kako pa je z UV zaščito? No, tukaj pa je potrebno biti bolj previden. Močno izpostavljanje ultrazvočnemu sevanju lahko povzroči trajne poškodbe oči. Pomembno je paziti tudi na občutljivo in tanko kožo okoli oči, primerna očala jo zaščitijo. UV sevanje je lahko razlog, da se pri nekaterih posameznikih pojavi siva mrena in da pride do poškodbe očesne mrežnice.

Nakup cenenih sončnih očal ne zagotovi primerne zaščite, kakovostnejša očala omogočajo varnejši in udobnejši pogled. Še posebej morajo pri nakupu sončnih očal paziti ljudje, ki imajo težave z vidom.
Sončna očala nudijo tudi zaščito pred vetrom in nadležnim mrčesom. Kako pomembna zaščita so, vedo na primer kolesarji.

Kaj je dobro vedeti, ko kupujemo sončna očala?

Če ne stojijo prav, niso prav! Prilagajati se morajo obliki glave, ne smejo biti pretežka in ne smejo tiščati.
Sončna očala naj bi segala vsaj do obrvi, ob straneh pa ne smejo prepuščati svetlobe.
Pozorni bodite na oznako CE, ta namreč zagotavlja zaščito pred UV svetlobo (do 380 nanometrov). Optimalna so očala z UV zaščito do 400 nanometrov.

Ali ste vedeli?

Približke sončnih očal so uporabljali že pred približno 2000 leti, in sicer na najbolj zasneženih delih našega planeta. Eskimi so jih izdelovali iz živalskih kosti, lesa in usnja. »Prevleke« čez oči so preluknjali in s tem zmanjšali udor bleščečih sončnih žarkov, ki se odbijajo od snega.

Očala imajo dolgo zgodovino, ki sega v čas rimskega cesarja Nerona. Rimski cesar si je za lažje spremljanje gladiatorskih bojev nadel posebna očala iz brušenih smaragdov.

Prva moderna sončna očala so bila znamke Foster Grants. Leta 1919 jih je v ZDA začel izdelovati Sam Foster. Njegov paradni konj so bili sicer glavniki, na koncu pa so njegov najbolj prodajan produkt postala očala.

ml.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki