fbpx
E-UTRIP
Aktualno Narava & zdravje Zdravje

Če nas že nosijo, jim vsaj privoščimo primerno nego

Topli dnevi nas prisilijo, da izberemo lahkotnejšo, bolj odprto obutev. Nekateri se je veselijo, spet drugi v nelagodju skrivajo svoja stopala. Urejena stopala so tako pomembna za psihično in tudi fizično zdravje.

Za stopala je treba skrbeti celo leto in ne zgolj v mesecih, ko odprti sandali kažejo njihovo podobo. Še posebej pa morajo za ta del telesa skrbeti sladkorni bolniki in urejen videz stopal nikakor ni rezerviran samo za ženske. Če skrbimo za nego kože na obrazu, naj nam nega kože na stopalih ne uide. Koža se tam namreč hitreje stara in je podvržena številnim vplivom, čevljem, nogavicam, ipd.

Po fizično zahtevnem dnevu zagotovo potožite, da vas bolijo noge, kajne? No, zato jim je treba privoščiti ustrezno nego. Tistim, ki si zgolj želijo nekaj razvajanja in manjše estetske popravke, zadošča klasična ali spa pedikura. V topli in dišeči kopeli se noge osvežijo in spočijejo. Strokovnjaki nato odstranijo trdo kožo na peti, obnohtno kožico in uredijo nohte. V času odprte obutve se ženske rade odločijo tudi za kakšen lak za nohte. Podobno pedikuro si lahko doma privoščite tudi sami, a zagotovo ne bo tako prijala.

Za zahtevnejša stopala, ob zadebelitvi nohtov, njihovi vraščenosti, ob razpokanih petah ali kurjih očesih pa je dobro, da obiščete kozmetični salon. Medicinska pedikura je namreč usmerjena v reševanje zahtevnejših težav in bolezni stopal in nohtov.

Trda stopala, glivične okužbe

Če opažate, da so vaša stopala izredno trda, je čas, da poiščete pomoč. Rožena plast se zaradi dolgotrajnega pritiska, splošne izsušenosti, neprimerne obutve, zadebeli. Odvečna trda koža lahko tudi popoka in zato je dobro, da jo uredi usposobljena oseba. Pri tako imenovani hiperkeratozi na peti, regade očistimo in odstranimo zadebeljeno kožo. Razpoke očistimo in razkužimo, da omilimo nevarnost bakterij in virusov.

Nohte na nogah pogosto prizadenejo tudi glivice, te na začetku povzročajo zgolj estetski problem. Če okužbe ne zdravimo in če se vleče več let, nohti lahko ostanejo deformirani.

Glivična okužba nohta. FOTO: AN.NIKA.

Glivično obolenje nohtov navadno v začetni fazi ne povzroča težav in bolnike moti le z estetskega vidika. Če okužba traja zelo dolgo, lahko površina nohta razpade na posamezne segmente. Uspešno zdravljenje navadno popolnoma povrne normalni videz nohta. Kadar pa je okužba ostajala nezdravljena vrsto let, včasih ostane noht trajno deformiran, čeprav smo z zdravljenjem glivice odpravili.

Poleg glivic pa nevšečnosti povzročajo tudi vraščeni nohti. Do vraščenosti največkrat pride zaradi nepravilne obutve, nepravilnega striženja nohtov in tudi zaradi nekaterih zdravil. Vraščeni nohti znajo boleti, v hujših primerih lahko pride do hujšega vnetja in gnojnega izcedka.

Nohte je treba striči naravnost, robov pa ne pušačati ostrih, da se ne zaraščajo in ne poškodujejo tkivo.

Posebno nego in strokoven pristop potrebujejo posamezniki, ki imajo kurja očesa. Zaradi pretesne obutve ob dotiku, čevelj pritiska na kost, koža pa reagira s povečano tvorbo kože, posledica je nastanek kurjega očesa. Gre za zadebeljitev kože, ki raste pod kožo v stožčasti obliki. Tujki so sestavljeni iz poroženelih celic in prodirajo v spodnje plasti kože. Ob pritisku na kurje oko te korenine močno zabolijo.

ml.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki