fbpx
E-UTRIP
FOTO: Plantellini strokovnjaki.
Aktualno Narava Narava & zdravje

Sobne rastline s tradicijo

Plantellini vrtnarski nasveti

Spet so »v modi« rastline, ki so že nekoč v povsem drugačnih časih krasile domove naših starih staršev. Nekatere so s časom postale IN za balkone, druge s skromnimi zahtevami za pisarne. A verjetno boste katero od navedenih našli tudi v svoji domači zbirki.

Vse ljubijo sonce, sploh jutranje. Ene sicer več kot druge, ampak sonce in svetloba sta osnova za razvoj rastlin. Nikoli ne zalijemo prej ko je zemlja v posodi popolnoma posušena. Redno skrbimo za čistočo listov in jih vsaj dvakrat mesečno z vlažno krpo prebrišemo, da se na listih ne nabira prah, ki onemogoča biokemične procese in s tem intenziven razvoj lončnice. Zagotovimo jim kakovostno zemljo s sajenjem v Plantella Premium, ki jih v poletnem času gnojimo s Plantella List z dodanimi algami in vitamini. Tako nas bodo te rastline razveseljevale še desetletja. Pa se spomnimo na nekatere od teh:

Monstera deliciosa – v špansko oz. portugalsko govorečih predelih ji rečejo tudi Adamovo rebro – zaradi njene oblike listov. Izraz deliciosa pa izhaja iz užitka, s pomenom okusna, saj je njen sadež užiten. Menda je okus podoben banani, mangu …

Aspidistranavadna ščitovka – skoraj pozabljena samotarka, ki jo občasno vidimo na kakšnem skoraj opuščenem dvorišču in lepo uspeva tudi, če je pozabljena. Nekoč je bila sila popularna, saj britanska stanovanja niso ponujala veliko svetlobe, pozimi pa sploh ne, a je v takšnih pogojih kljub temu uspevala.

Afriška vijolica – vedno cvetoča, a skromna rastlina, ki krasi police naših babic. Med mlajšimi zbiralci pa je ni tako pogosto videti. Njeno ime je bilo sprva Saintpaulia ionantha. Vendar pa jo nedavne genetske študije uvrščajo v rod Streptocarpus.

Taščin jezik – Rastlina stoterih imen, razširjena po vsem svetu, čeprav je iz Afrike. Je nezahtevna in s svojo obliko lahko super popestri naše zelene zbirke. V Španiji sem rastlino večkrat videl tudi kot del balkonskih zasaditev. Zaradi sodobnih izboljšav je bila leta 2017 iz rodu Sansevieria preseljena v rod Dracaena.

Pilea je po zaslugi norveškega misijonarja iz Kitajske priromala v Evropo in se razširila pri nas. V 70-ih izredno popularna sobna rastlina v Skandinaviji, danes pa kraljica instagrama.

Božični kaktus – sobna rastlina, ki je bila v Evropo prenešena pred več kot 200 leti, je vsekakor predhodnica božične zvezde. Zacveti, ko so ostale rastline v hudem zimskem spancu. Drugače skromna, a ko pride njen čas, zacveti v vsej svoji lepoti. Rastlina je primerna za stanovanja s hišnimi ljubljenčki.

FOTO: Plantellini strokovnjaki.

Voščenka – rečejo ji porcelanasta pisarniška rastlina. Verjamemo, da poznate koga, ki ima več 10 let staro košato hojo, ki je čez noč presenetila z markantnimi cvetovi, ki delujejo kot narisani ali narejeni iz voska.

Okrasne koprive – danes jih poznamo kot rastline, ki jih uvrščamo v poletne balkonske in terasaste zasaditve. Prvotno so bile to sobne rastline z okenskih polic, tako meščanskih kot kmečkih domov. Na svetu obstaja več kot 800 vrst okrasnih kopriv. Tako preproste so za razmnoževanje, pa dosti veselja nam nudijo ob spremljanju njihovega razvoja. Barvne kombinacije ne poznajo meja in bolj kot so pisane, bolj so zabavne in lepe. To so rastline, ki pritegnejo naše otroke, da bodo sami želeli skrbeti za svojo okrasno koprivo.

Plantellini strokovnjaki

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki