fbpx
E-UTRIP
Aktualno Zdravje

Si znate pravilno umiti roke?

Ob današnjem mednarodnem dnevu higiene rok na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) pozivajo k skrbni in temeljiti higieni rok. Vsakoletno ozaveščanje o higieni rok ima pomembno vlogo pri izboljševanju in osvojitvi najboljših praks preprečevanja in obvladovanja okužb ter preprečevanja širjenja nalezljivih bolezni, so poudarili.

“Če smo se kaj naučili v času epidemije covida-19, je to zavedanje o pomembnosti higiene rok. Postala je nepogrešljiv del našega vsakdana in dejanje, ki rešuje življenja,” so na svoji spletni strani zapisali pri NIJZ.

S svojimi rokami lahko po njihovih navedbah prenašamo povzročitelje različnih bolezni. Ti na kožo rok zaidejo ob stiku z različnimi predeli našega telesa in pri stiku z okuženimi osebami, predmeti ali površinami. Ko se z onesnaženimi rokami dotikamo svojega telesa, predvsem ust, nosu ali oči, povzročitelje bolezni vnesemo v telo.

Tako se lahko okužimo, zato je pomembno, da se z neumitimi ali nerazkuženimi rokami ne dotikamo obraza, zlasti ne ust, nosu in oči. Z onesnaženimi rokami lahko prenašamo povzročitelje bolezni tudi na druge osebe ter predmete in površine, ki se jih dotikamo.

S čistimi rokami nad okužbe

Ustrezna higiena rok je ključnega pomena pri preprečevanju prenosa okužb in širjenja nalezljivih bolezni. Je tudi eden izmed najučinkovitejših ukrepov preprečevanja in obvladovanja okužb v boju z odpornostjo bakterij proti antibiotikom, pojasnjujejo na NIJZ.

Pri tem izpostavljajo, da higiena rok ne predstavlja samo umivanja ali razkuževanja rok, ampak pod pojmom higiena rok razumemo tudi uporabo ustreznih rokavic, izvajanje tehnike nedotikanja in vzdrževanje zdrave kože rok.

Pri umivanju rok si pod tekočo vodo roke najprej zmočimo in šele nato namilimo. S površine rok tako odplaknemo precejšne število mikroorganizmov, zato je miljenje, ki sledi, bolj učinkovito. Pomembno je, da so umiti vsi predeli rok – dlani, prsti, prostori med prsti, hrbtišče rok, konice prstov, palca, pod nohti, zapestja. Pipo zapremo s komolcem ali papirnato brisačo in ne z golo umito roko, še posebej če nismo doma.

Umivanje rok je najpomembnejši higienski ukrep, ki ga ne smemo nadomeščati samo z razkuževanjem. Razkuževanje rok je zlasti učinkovito pri uničevanju nesporogenih bakterijskih vrst, umivanje pa fizično odstrani tudi viruse in spore bakterij, ki so na razkužila lahko odporni, pojasnjujejo.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki