fbpx
E-UTRIP
Smučišče Izver.
Aktualno Smučanje Šport

Smučišče Izver obratuje na polno

Ob zaprtju drsališča v Rokodelskem centru Ribnica, ki je kljub toplemu vremenu obratovalo 45 dni, je ribniški župan Samo Pogorelc dejal, da se je tako »iztekel čas zimske pravljice« v središču dežele suhe robe, palico »bele opojnosti« pa z veseljem predaja sosedom v Sodražici, v želji, da bi čim prej zaživelo smučišče Izver, ki je edino med Notranjsko in Dolenjsko oziroma Belo krajino.

»Seveda smo se tudi pri nas razveseli izdatne pošiljke snega v začetku tedna, kar nam je omogočilo, da smo dveh treh dneh naredili vse, da je bilo smučišče – dolžina proge z višinsko razliko 87 metrov, ki jo lahko prevozite v dveh minutah, je okoli 300 metrov – pripravljeno za obratovanje. Nekoliko nas je pri tem sicer oviral dež in toplejše vreme, ki je zmehčal proge, a se je ponoči ohladilo.

Ob vikendih celodnevna smuka, tudi letos začetni tečaji smučanja

Naprave smo na polno zagnali sinoči, z brezplačno nočno smuko, med 17. in 21. uro, ki bo do nadaljnjega med tednom, ob vikendih pa bo smučišče obratovalo med 9. in 21. uro (nedelja do 20. ure),« je povedal Bojan Trdan, predsednik Smučarskega kluba Sodražica.

V primeru, da bo zima brez večjih vremenskih nihanj, zdržala, bo smučišče obratovalo vsaj tri, štiri tedne. Morebitno pomanjkanje snega na določenih delih proge bodo nadomestili z umetnim, to pa bo omogočilo tudi izvedbo začetnih tečajev za otroke med šolskimi počitnicami. Število tečajev pa bo odvisno od razpoložljivosti učiteljev smučanja, ki morajo za to vzeti dala prost dan in za potrebe društva delati brezplačno. Bodo pa individualni tečaji potekali vsak dan med smučanjem.

Vse naprave so brezhibne

Na sodraškem smučišču, krajevno znanem tudi kot Izver, je bil poleti lani opravljen tehnični pregled vseh naprav (vlečnice na sidro, jeklenih vrvi, nosilnih stebrov), ki so v brezhibnem stanju.

Smučišče se z vsemi pomožnimi objekti, ki jo nalaga zakonodaja, razprostira na 2,6 hektarja. Dolgo je 300 metrov, vlečnica pa nekoliko daljša. Široko je 50 metrov in je najbolj primerno za začetnike, mlajše oziroma šolarje in seveda druge. Denar od prodaje kart je namenjen za pokrivanje tekočih stroškov obratovanja, vzdrževanja in obnavljanja obstoječe opreme, izobraževanje kadrov ter za nove investicije. Pod smučiščem je urejena tekaška proga.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki