fbpx
E-UTRIP
FOTO: SiDG.
Aktualno Oglaševanje PR

Na državnem tekmovanju se bodo pomerili najboljši gozdarji sekači

V Kočevju se danes začenja 13. Državno tekmovanje gozdnih delavcev Slovenije, ki ga drugič zapored organizira podjetje Slovenski državni gozdovi (SiDG). Pomerilo se bo 44 tekmovalcev, med njimi tudi vabljeni gostje. Sekaško prvenstvo bo danes trajalo do približno 15h, jutri se gozdarji in sodniki spet zberejo ob 9h, dogodek pa se bo zaključil okoli 16h, ko je načrtovana podelitev medalj, priznanj in nagrad za najboljše tekmovalce.

Na letošnje tekmovanje se je prijavilo sedem ekip (v vsaki so po trije tekmovalci) in sedem posameznikov. V konkurenci bosta nastopili tudi vabljeni ekipi dijakov iz Srednje gozdarske in lesarske šole Postojna in Srednje lesarske in gozdarske šole Maribor. Izven konkurence bodo nastopili sekači iz italijanske, hrvaške in srbske ekipe. Po pregledu tekmovalnih motornih žag se bodo prvi dan tekmovalci pomerili v treh disciplinah: menjava verige in obračanje letve, kombinirani rez in precizni rez na podlagi. V soboto sledita še zasek in podžagovanje ter kleščenje kot najbolj atraktivna disciplina. Pomemben člen pri poteku tekmovanja predstavljajo sodniki, od katerih jih večina prihaja iz Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS).

Častna pokroviteljica letošnjega tekmovanja je ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko. Tekmovalce, sodnike in obiskovalce bodo na slavnostni otvoriti pozdravili mag. Robert Režonja, generalni direktor direktorata za gozdarstvo in lovstvo na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Jože Mori, vodja sektorja za ukrepe v gozdovih ZGS, župan Kočevja dr. Vladimir Prebilič in v imenu gostitelja glavni direktor SiDG Matjaž Juvančič.

»SiDG se je pred tremi leti odločil, da prevzame organizacijo državnega tekmovanja gozdnih delavcev predvsem zato, da se po spremembi gospodarjenja z državnimi gozdovi ne bi prekinila dolgoletna tradicija. Ni nepomembno, da se s takšnimi tekmovanji v prvi vrsti promovira profesionalno in varno delo v gozdovih. To tekmovanje pa ni samo preverjanje strokovne usposobljenosti gozdarjev, ampak je tudi promocija gozdarstva in popularizacija gozdarskega poklica, ki mu želimo vrniti veljavo,« je izpostavil Matjaž Juvančič, glavni direktor SiDG. Letos tekmovanje pomeni tudi poklon pogumnih in solidarnim gozdnim delavcem, ki so kot prostovoljci priskočili na pomoč pri gašenju največjega požara v zgodovini Slovenije, ki je julija divjal na Krasu.

Bogat spremljevalni program Da bi privabili čim več obiskovalcev, je organizator poskrbel tudi za bogat program. Na ogled bodo sodobna gozdarska mehanizacija in oprema ter stare motorne žage. Kočevski rokodelec Anže Kobola bo pokazal, kako se iz lesa izdela kip, mogoče pa bo kupiti tako različne lesene izdelke kot lokalni med. Poskrbljeno bo tudi za najmlajše: v soboto bo med 10.00 in 12.00 organizirana ustvarjalna delavnica in poslikava obraza, mogoče pa se bo tudi posladkati. Za bolj sproščeno vzdušje bo v soboto skrbel narodno-zabavni Ansambel Tomaža Rota.

Tekmovalci in tekmovalke se na tekmovanju gozdnih delavcev, ki je hkrati odskočna deska za nastop na svetovnem prvenstvu, pomerijo v disciplinah, ki simulirajo delo v gozdu. Nagradijo se tako najboljše ekipe kot posamezniki. Mlajši tekmovalci, dijaki, študenti ali mlajši gozdni delavci, ki so polnoletni, a mlajši od 24, ne tekmujejo ekipno, pač pa v posamični konkurenci mlajših tekmovalcev.

Tekmovalci dobijo točke za dosežen čas, za doseženo natančnost in kakovost opravljene preizkušnje. Za kršitev varnosti, pravil in za napake pri delu dobijo kazenske točke, kar pomeni, da se pridobljenim točkam v posameznih disciplinah odštejejo negativne kazenske točke. Udeleženčev dosežek za posamezno disciplino je torej seštevek doseženih točk z odbitnimi kazenskimi točkami.

Tekmovanje gozdnih delavcev ima pri nas in v svetu dolgo tradicijo. V podobni obliki, kakršno poznamo zdaj, se organizira od leta 1970. Madžarska in Jugoslavija sta takrat prvič organizirali mednarodno tekmovanje, ki je preraslo v svetovno. Slovenci smo začeli državna tekmovanja organizirati z osamosvojitvijo. Tako državna kot svetovna tekmovanja se organizirajo vsaki dve leti, in sicer izmenično. Prvo tekmovanje je bilo leta 1998 v Postojni. V Kočevju so tekmovanje prvič gostili leta 2002.

Slovenski državni gozdovi d.o.o.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki