fbpx
E-UTRIP
FOTO: Unsplash.
Featured Dobro je vedeti Društva Gospodarstvo Narava Narava & zdravje Zanimivosti In zabava

IN SITU, inovativen trajnostni projekt občine in Rokodelske zadruge Sodražica

Člani Rokodelske zadruge Sodražica, z.o.o., so.p. so se pred prvomajskimi prazniki sestali na prvem občnem zboru po ustanovitvi julija minulo leto. Sprejeli so poslovno in finančno poročilo in spregovorili o novem projektu, ki bo v letošnjem in prihodnjem letu povezal rokodelce v turistično ponudbo Sodražice z vzpostavitvijo turistično informacijske točke, z novimi doživljajskimi turističnimi produkti in razvojem inovativnih izdelkov lesne obrti.
Poudarek bo prav na slednjem, saj predvideva projekt In situ sodelovanje rokodelcev z industrijskimi oblikovalci in razvoj petih inovativnih izdelkov z visoko dodano vrednostjo.

Zadružniki so se ozrli na prehojeno pot in ugotovili, da so bile do predvidenega roka izvedene vse priprave in je bila uspešno ustanovljena Rokodelska zadruga Sodražica, z.o.o., socialno podjetje. Ustanovnemu občnemu zboru, sprejemu ustanovitvenega akta, kodeksa vedenja in zadružnih pravil je sledila pridobitev ustreznih dovoljenj, priprava poslovnega načrta, izdelava celostne grafične podobe, tisk poslovnih dokumentov in vzpostavitev poslovanja. S kooperanti so vzpostavili sistem skladiščenja in odpreme pošiljk ter zagotovili različne dimenzije transportne embalaže. Pripravili so prvi nabor izdelkov za spletno prodajo, jih skupaj z zunanjimi izvajalci fotografirali, opisali, vzpostavili spletno stran in trgovino ter pričeli s prodajo.

Kot eno redkih sorodnih spletnih prodajnih mest so razen nakupa obstoječih ponudili strankam tudi izdelavo lesenih izdelkov po naročilu, personifikacijo z laserskim in 3D CNC graviranjem, pa tudi storitve pisanja besedil in oblikovanja. Za svoje lesene izdelke so kupcem ponudili garancijo.

Z novim letom je zaživela tudi angleška spletna stran, ki pomeni izložbo zadruge In situ v svet. Poslovanje v prvem letu je bilo sicer skromno, a vendarle pozitivno. Za direktorja Rokodelske zadruge Sodražica In situ so prisotni člani imenovani Gregorja Pirca. Ta je poudaril, da ima zadruga In situ vzpostavljeno spletno stran, spletno trgovino,
družbeno omrežje in tržne aktivnosti, ki so dober temelj za njen nadaljnji razvoj. Vse te aktivnosti se bodo nadaljevale in še nadgrajevale. Za uspešnejši nadaljnji razvoj se je Občina Sodražica skupaj z zadrugo in Turističnim društvom Sodražica potegovala in uspešno pridobila tudi sredstva za nov projekt razvoja in trženja inovativnih lesenih izdelkov in turističnih produktov In situ.

FOTO: Unsplash.


Darja Vetrih, direktorica občinske uprave Občine Sodražica je pojasnila, da je nosilec novega projekta Občina Sodražica. K projektu je pristopila kot prijavitelj in nosilec, ki bo založil finančna sredstva. Uspešnost pri prijavi projekta je zagotovila tudi s svojimi referencami. Izrazila je zadovoljstvo, da se zadruga razvija v pravo smer, saj je bil to namen občine že pri prijavi projekta ustanovitve zadruge. Dejala je, da se zaveda da je v začetnem obdobju pomembna zunanja podpora, zato bo občina sodelovala z zadrugo tudi pri naslednjih projektih.
Gregor Pirc, direktor zadruge je v nadaljevanju predstavil načrt aktivnosti zadruge v letu 2022 in 2023.

RAZVOJ ZADRUGE IN SITU, INOVATIVNIH LESENIH IZDELKOV IN Z NJIMI POVEZANEGA TRAJNOSTNEGA TURIZMA

Sredstva, pridobljena z novim projektom, bodo do 31. 7. 2023 med drugim zagotovila pripravo in izdelavo 5-ih inovativnih lesenih izdelkov. Za oblikovanje novih produktov se bodo zadružniki povezali z izkušenimi oblikovalci iz lokalnega okolja. Priskrbeli bodo lokalno lesno surovino in izdelali prototipne vzorce ter začetne serije novih izdelkov. Tako bodo okrepili ponudbo prodajnih izdelkov zadruge, ki bodo omogočali tržno konkurenčno prednost ter
višjo dodano vrednost. Z novimi zanimivimi izdelki se bo krepila tudi blagovna znamka In situ.

FOTO: Unsplash.

Pridobljena sredstva hkrati omogočajo širšo promocijo preko spletnih in drugih medijev, zloženk in promocijskega materiala, lokalnih in regijskih sejmov, tržnic in turistično informacijskih centrov v regiji od Turjaka do Kolpe.
Projekt In situ je usmerjen tudi v izboljšanje lokalne turistične ponudbe. Zadruga bo z Občino Sodražica sodelovala pri izvedbi analize obstoječega stanja turizma, pri razvoju lesenih turističnih spominkov in razvoju mobilne aplikacije za vodenje do turističnih znamenitosti v občini, pri vzpostavitvi novega turistično informacijskega centra ter izvedbi spletnih in fizičnih predstavitev turistične ponudbe Sodražice. Skupaj s partnerji v projektu, Turističnim društvom Sodražica in Območno – obrtno podjetniško zbornico Ribnica bodo izvedli več delavnic in predavanj, s katerimi bodo v turistična razvojna prizadevanja vključili ranljive ciljne skupine. Z vsem navedenim bodo promovirali blagovni znamki In situ in Ribniška suha roba, za katero je Občina Sodražica že pred leti pridobila pravico do uporabe zaščitene geografske označbe. Eden letošnjih najpomembnejših dogodkov v Občini Sodražica, pri katerem bo letos sodelovala tudi zadruga In situ bodo Psoglavski dnevi in tržni dan, ki bodo potekali zadnji vikend v juniju.


POVEZOVANJE S PARTNERJI IN ZADRUŽNIKI


Zadruga je dejavna pri povezovanju s partnerji v regiji od Turjaka do Kolpe in področju, ki ga pokriva geografska označba Ribniška suha roba. Z Območno obrtno-podjetniško zbornico Ribnica sodeluje pri povezovanju z obrtniki, izobraževanju in zagotavljanju podpornih storitev. S Festivalom lesa Kočevje se povezuje na področju promocije, industrijskega in grafičnega oblikovanja ter razvoja. Kočevski les je partner pri zagotavljanju avtohtone lesne surovine. Vsi našteti pa so tudi jedrna iniciativa pri nastajanju nove regijske gozdno lesne verige. Njen končni cilj je ob trajnostnem gospodarjenju z gozdovi, vključevanju tradicionalnih obrtnih znanj, novih tehnologij in vrhunskega oblikovanja predelati slovenski les v izdelke z visoko dodano vrednostjo.

Zadruga pa bo tudi v bodoče krepila povezanost med svojimi člani. V ta namen bo organizirala različna srečanja in izobraževanja. Spodbujala bo deljenje ponudb in povpraševanj za kooperacijske posle med zadružniki. Nudila jim bo poslovni servis, koordinacijo in pomoč pri promociji in trženju, so zapisali v sporočilu za javnost.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki