fbpx
E-UTRIP
Aktualno Kultura Novice Občina Umetnost

Ob Goršetovem in Leničevem še Prijateljev doprsni kip

V parku pred župnijsko cerkvijo v sv. Magdalene v Sodražici je v potekala slovesnost ob odprtju doprsnega kipa literarnemu in kulturnemu zgodovinarju, prevajalcu, teoretiku in esejistu, dr. Ivanu Prijatelju, ki je bil leta 1875 rojen na Vinicah. Življenjski opus zagotovo najbolj znanega občana Sodražice in tudi v srednje evropskem prostoru uveljavljenega kulturno-knjižnega ustvarjalca je predstavila izredna prof. dr. Urška Perenič z oddelka za slovenistiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.

Prijatelj je po maturi na klasični gimnaziji v Ljubljaništudiral na Dunaju slavistiko in klasično filologijo ter leta 1902 doktoriral. Izpopolnjeval se je v Rusiji, na Poljskem in v Parizu ter leta 1905 nastopil službo bibliotekarja v dunajski dvorni knjižnici. Tu se je posvetil raziskovanju slovenske slovstvene in politične zgodovine, napisal je obsežno študijo o Janku Kersniku. Leta 1919 je bil imenovan med prvimi rednimi profesorji novoustanovljene ljubljanske univerze.

Veliko skrb je posvetil tudi seznanjanju Slovencev z drugimi slovanskimi književnostmi s študijami in prevodi Puškina, Gogolja, Tolstoja, Turgenjeva … Njegovo največje delo je nedokončana Slovenska kulturnopolitična in slovstvena zgodovina I-IV, ki je izšla po njegovi smrti pod uredništvom A. Ocvirka (1955-1985). Prijatelj je bil eden izmed prvih profesorjev na prvi slovenski univerzi, Univerzi v Ljubljani, pred stotimi leti.

Aleja zaslužnih Sodražanov

Tudi za kiparja Mirsada Begića, ki je avtor doprsnega kipa, je bil Prijatelj eden največjih sinov slovenskega naroda. »Ja. To mi je dejal nekaj dni pred dogodkom, ki se ga zaradi bolezni ni mogel udeležiti,« je v nagovoru poudaril sodraški župan Blaž Milavec in dodal, da bi si v še nekaj imen – ne samo mož ampak tudi žena- zaslužilo, da bi aleji zaslužnih Sodražanov dobilo svoje doprsno obeležje.

Kot že rečeno je Mirsad Begić avtor doprsnega kipa akademskega slikarja in kiparja Franceta Goršeta, dve desetletij živečega umetnika v ZDA, ki se je rodil v Zamostcu. V parku pred cerkvijo so ga postavili leta 1997, leta 2003 pa je svoj mesto v parku našel tudi doprsni kip škofa tanislava Leniča, ki je bil po izpustitvi iz zapora leta 1956 župnik v Sodražici in nekaj let tudi so upravitelj župnije Gora nad Sodražico.

Program so obogatili otroci vrtca in učenci Osnovne šole dr. Ivana Prijatelja Sodražica, ki po njemu nosi ime od leta 1972, ter Oktet Gallus.

mgć

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki