fbpx
E-UTRIP
Aktualno Kočevje Novice Občina Šport

»SMISEL« – nova arhitekturna pridobitev športne dvorane v Kočevju

Športno dvorano v Kočevju od 5. novembra arhitekturno dopolnjuje umetniško delo priznane umetnice Lele B. Njatin, ki ga je poimenovala Dana beseda. Na pročelju stavbe je sedaj z velikimi rdečimi črkami zapisana beseda »Smisel«. »Delo je replika na naslikavo Cankarjevega citata v Šeškovem domu in opozarja, da kakor Šeškov dom tudi Športna dvorana v zadnjih letih postaja prizorišče pomembnih prireditev vseh vrst, med drugim tudi državnih,« razložijo iz Občine Kočevje ter pojasnijo, da delo predstavlja kontinuiteto v nizu trajnih parafraziranj in trajnih umetniških replik na napis »Narod si bo pisal sodbo sam« (besedilo Cankarjevega citata v Šeškovem domu, naslikano 1943) v javnem prostoru Kočevja. »Med njimi sta Spomenik osvoboditve avtorjev Zorana Didka, Božidarja Pengova, Lojzeta Lavriča, Marjana Keršiča in Staneta Keržiča (1953) in skulptura Stoji učilna zidana avtorja Stanislava Jarma (1983),« še dodajo.

Podobna umetniška dela na športnih dvoranah tudi drugod

Podobne napise in umetniška dela je moč zaslediti na številnih športnih dvoranah širom Slovenije, od koder deloma tudi ideja za takšno popestritev kočevske dvorane. »Motivi teh umetniških del niso nujno neposredno v skladu z značajem osnovne dejavnosti v stavbi, tj. s športom, pač pa izkoriščajo lokacijo za tematizacijo širših vsebin, mdr. mladosti, graditeljskega elana, moči skupnosti,« pojasnijo iz Občine Kočevje.

Kaj pomeni?

Kaj torej izraža beseda »Smisel«? »Dana beseda posebej izpostavlja povezanost celote družbenih dejavnosti, na način nagovorov, ki jih razvija umetnost v 21. stoletju, in z uveljavljanjem lokalne kulturne dediščine,« odgovorijo. Novo arhitekturno pridobitev je kot dobrodošlo pozdravil tudi ing. Arh. Branko Čepić, ki je avtor stavb Športne dvorane in Srednje šole Kočevje.

M.K.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki