fbpx
E-UTRIP
Aktualno LOKALNE VOLITVE 2022 Novice

Vladimir Prebilič prepričljivo zmagal, drugouvrščeni je Janko Veber

Po boju za predsedniški stolček smo se na volišča odpravili še tretjo nedeljo v zadnjem mesecu dni. Presenetljivo nizka volilna udeležba ne kaže ravno na cenjenje demokracije oziroma opravljanje državljanske dolžnosti, pa vendar, za marsikoga današnji večer pomeni veselje. In izjema zagotovo ni Vladimir Prebilič, ki bo županski stolček Občine Kočevje prevzel že četrtič zapored. In to s skoraj 70 odstotki glasov, kar je zelo podoben rezultat lokalnih volitev izpred štirih let. Volilna udeležba v Kočevju je bila 45,76-odstotna, kar je 5,5 odstotka manj, kot leta 2018.

Izmed 12.971 volilnih upravičencev Občine Kočevje jih je tako glasovalo 5.935, neveljavnih glasovnic je bilo 42.

Tesen boj med Tomazinom in Ješelnikom do zadnjih glasovnic

Za nekatere presenečenje, za druge pričakovano, je drugo mesto z dobrimi 8 odstotki glasov pripadlo Janku Vebru. Napeto pa je bilo vse do 80 % preštetih glasovnic med Robertom Tomazinom, kandidatom stranke SDS in Petrom Ješelnikom, kandidatom stranke SD, saj sta si mesti skorajda iz minute v minuto izmenjevala. Na koncu je tako tretje mesto pripadlo Robertu Tomazinu s 7,16 odstotki glasov, četrto pa Petru Ješelniku s 6,18 odstotki glasov.

Sledijo Grega Mavrin, Renata Turk in Božidar Peteh

Grega Mavrin, kandidat stranke SNS je prepričal 3,90 % volilcev, Renata Turk, kandidatka Gibanja Svoboda je na 6. mestu zbrala 3 odstotke glasov, Božidar Peteh, kandidat stranke NSi pa je zbral najmanj glasov, in sicer 1,46 odstotka.

V 51 občinah je bil izid že jasen, saj se je za županski stolček potegoval le en kandidat.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki