fbpx
E-UTRIP
Aktualno Društva Zanimivosti & Zabava

Srečanje na meji, točno opoldne

Največkrat omenjena beseda ob vsakoletnem božično novoletnem srečanju policije ter vodstev občin Kostel in Delnic je bila »Nasvidenje, schengenska meja«.

Srečanje sta organizirali Turistično športno društvo Kostel in Udruga za Turizem i sport iz Broda na Kolpi. Snidenje je tudi tokrat potekalo v sproščenem vzdušju, s poudarkom na tesnem in nikoli pretrganem sodelovanju. Udeleženci dogodka v idilični zgornji dolini Kolpe, se veselijo dneva, ko bo ta meja premaknjena na jug Hrvaške, prehod pa bo postal prost. »Dolina bo takrat naposled zadihala s polnimi pljuči, tako kot nekoč, ko meje med narodoma ni bilo. Naj se umakne tudi bodeča žica in vse ovire, ki so danes del stvarnosti, » sta si zaželela tudi predsednika obeh društev Nataša Letig Žagar in Dado Klobučar.

Preden se je zaslišal »pok« penine in preden so nazdravili praznikom, je kostelski podžupan Miran Briški izpostavil potrebo po obnovi mejnega mostu. Most je bil sicer zgrajen leta 1954, za obnovo ima občina podporo s strani države, za drugo polovico pa mora poskrbeti sosednja stran.

Leto 2021 je bilo uspešno tudi s strani obeh policijskih postaj iz Kočevja in Delnic. Število nezakonitih prehodov na območju med Dolom in Podplanino, se je v primerjavi s preteklim letom, zmanjšalo za več kot dve tretjini. Društvi med letom sodelujeta pri več dogodkih, željo po srečanju je izrazilo tudi vodstvo občin Kostel in Delnice.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki