fbpx
E-UTRIP
Aktualno Kočevje Novice Občina

Začela se je gradnja vodovoda Briga-Borovec v sklopu projekta SORIKO

V začetku novembra so se v okviru projekta Oskrba s pitno vodo na območju Sodražica – Ribnica – Kočevje začela gradbena dela za izgradnjo vodovoda na območju naselij Borovec, Gornja in Dolnja Briga. V okviru projekta bo izveden vodovodni cevovod v dolžini 2.441 metrov in stranski odsek v dolžini 180 metrov. Novozgrajeni vodovod bo poleg oskrbe z zdravo pitno vodo zagotavljal tudi požarno varnost.

Na tem območju občine Kočevje sta doslej oskrbo z vodo zagotavljala dva manjša vodovodna sistema. Naselje Borovec se je v I. fazi projekta navezalo na vodovod Kočevska Reka, in vodohran Inlauf nad Borovcem. Decembra 2019 pa je bil nato potrjen še predlog razširitve projekta z vodovodom Borovec-Gornja Briga in s tem pridobljena tudi sredstva sofinanciranja. Gradbeno obrtniška in instalacijska dela za izgradnjo vodovoda izvaja podjetje Komunalne gradnje Grosuplje, storitve nadzora pa podjetje R-inženiring projekt. Vrednost del je dobrih 341.000 evrov, zaključek pa je po pogodbi predviden v januarju 2021.

Dr. Vladimir Prebilič, župan občine Kočevje, ki je vodilni partner projekta, je ob začetku del izrazil svoje zadovoljstvo:

»Gradnja vodovoda Briga-Borovec predstavlja zadnjo fazo največjega gradbenega projekta Občine Kočevje v njeni zgodovini. Z njim ne samo zaključujemo modernizacijo obsežnega dela vodovoda v občini, ampak zagotavljamo varno in predvsem nemoteno oskrbo s pitno vodo prebivalcem Spodnje in Gornje Brige. Ti so bili do sedaj priključeni na vaško vodovodno omrežje, ki pa ni bilo ustrezno niti po kvaliteti vode in tudi ne po količinah, saj je v sušnih obdobjih zajetje zagotovo presahnilo. Kar tudi ni zagotavljalo požarne varnosti prebivalcem omenjenih naselij. S tem projektom bomo tako zmanjšali razliko v kvaliteti bivanja znotraj naše občine ter poskrbeli tudi za oddaljene kraje, hkrati pa bomo zagotovili varno vodno oskrbo več kot 99 % prebivalcem občine Kočevje.«

Projekt »Oskrba s pitno vodo na območju Sodražica – Ribnica – Kočevje« je partnerski projekt treh občin, Občine Kočevje, Občine Sodražica in Občine Ribnica. Namen projekta je zagotavljanje zanesljive oskrbe prebivalcev teh treh občin z varno in zdravo pitno vodo. V okviru projekta je bilo doslej položenih več kot 63.000 metrov vodovodnih cevi, zgrajeni štirje vodohrani, 3 vodarne in 11 črpališč. Projekt vreden dobrih 25 milijonov evrov brez DDV je v višini 87,4 % sofinanciran s strani Evropske unije iz kohezijskega sklada in proračuna Republike Slovenije. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020.

Občina Kočevje

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki