fbpx
E-UTRIP
Aktualno Bonton Kultura Narava & zdravje

Bonton je kot začimba, ki oplemeniti obed

Božična večerja je že za vami. Ste prepričani, da je potekala » po bontonu«? Če ni, vam za popravni izpit, ki bo na silvestrovo, priporočamo nekaj napotkov.

Prav je, da soudeležencem zaželimo » dober tek«, a to besedno zvezo izrečemo diskretno, mirno in ne preveč naglas. Če nam dober tek zaželijo drugi, odgovorimo s »hvala, enako.«

Za mizo sedimo na celotni površini stola, ne na njegovem robu. Da je guganje ali tresenje z nogami prepovedano, ni potrebno izgubljati besed.

Komolci na mizo ne sodijo

Na mizo sodi le del rok, ki je umit. Komolci lahko zaidejo v krožnik nekoga drugega, prav tako predstavljajo neke vrste oviro. Zaradi tega naš levi sosed težje komunicira z našim desnim sosedom, avtomatično se s tako držo nagibljemo nad mizo.

Bonton 21.stoletja veleva, da se med obedi drži komolce ob telesu, med hodi pa se lahko udeleženci sprostijo in komolce položijo na mizo. Toga, vzravnana drža namreč zna delovati vzvišeno in nedostopno.

Odraslim osebam verjetno ni potrebno posebej poudarjati, da se med jedjo ne igra s priborom. Zapomniti si velja pravilo, da se pribor jemlje iz zunanje strani proti krožniku. Prtiček si razgrnemo v naročje in ne zatikamo za ovratnik. Prtiček na mizo odlagamo s čisto stranjo, po koncu obedovanja ga položimo levo od krožnika.

Hrana naj ne ostaja

Čeprav so dobrote na prazničnih mizah zelo privlačne, si na krožnike na nalagajte preveč. Bonton namreč veleva, da hrana na krožnikih ne ostaja. Če so vam na krožnik hrano dali gostitelji, ta lahko ostane.

Če ob običajnih dnevih začnete jesti z besedami » kje sta sol in poper«, za praznično mizo tega ne počnite. Hrano lahko začinite šele potem ko jo nekaj že zaužijete. Začimbe vam naj podajo drugi, nikar se po njih ne stezajte čez pol mize.

Spoštovanje do gostitelja izrazimo že s tem, da na obed ne zamujamo. Kdaj pa lahko začnemo jesti? Nekoč je veljalo, da morajo biti za mizo vsi prisotni. Novejši trendi dovoljujejo, da jesti lahko začnemo prej, saj hrana naj ne bi bila ohlajena. No, nikar pa po hrani ne planite preveč očitno, diskretno nakažite, da boste začeli jesti in dober tek!

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki