fbpx
E-UTRIP
Aktualno Ribnica

Spomini, ko je bilo na vasi lepo, tudi ob večerih

Članom Društva za ohranjanje dediščine z Gradeža pri Turjaku, ki so zaradi epidemije koronavirusa izpustili tradicionalno prireditev Pozdrav pomladi, je uspelo pod streho spraviti že deveto prireditev Večer na vasi.

Na dvorišču Zabukovčevih je zbrane nagovoril predsednik društva Lojze Senčar, nato so pred mikrofone stopili pevci kvarteta Zvon. Z ljudskimi vižami so obudili spomine vaškega vasovanja, klinčarici (izdelovalki zobotrebcev), dvojčici Slava in Franja pa sta na humoren način prikazali, kako je bilo nekoč zobotrebčarstvo donosna postranska obrt. Gradež in okoliške vasi so bile namreč pred mnogimi leti najbolj znan kraj po izdelovanju zobotrebcev. Zato se je pri njih prijelo ime »Klinc fabrike«.

Pod vaško lipo so se nekoč zgrinjale množice

Pod vaško lipo so se zlasti ob nedeljah zgrinjale množice. Mnogi izmed njih so modrovali o kmetijah in pridelkih, tegobah na poljih in kupčijah. Za vogalom hiš so mimogrede poklepetale ženske čenče o novicah preteklih dni. Opojni vonj sveže posušenega sena in mamljivo cvetoče lipe ni privabil le čebelic, ampak tudi mlade vaške fante, ki so željno čakali sončni zahod. Zadovoljni, da je čez dan kmečko delo teklo od rok, so se pod krošnjami lipe mladostno pomenkovali.

»Ko so postajali vedno glasnejši in je vince dajalo moč, je bila že trdna noč. Le luna je sijala na nebu in svoj odsev v lužo pošiljala v domovanje žabje druščine, ki je regljala svoj koncert,« je spomine odstrla članica društva Zdenka Zabukovec.

Kmalu bodo stekle priprave na prireditev Praznik suhega sadja

V društvu se bodo kmalu lotili priprav pred jesensko, prav tako tradicionalno, prireditev Praznik suhega sadja, ki bo potekala tretjo nedeljo v septembru. Pred tem pa bodo skupaj zavihali rokave pri mlatitvi prosa, seveda na tradicionalen način. Upajo, da jim ne bodo trenutne zdravstvene razmere prekrižale načrte.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki