fbpx
E-UTRIP
Aktualno Gospodarstvo Hrana Narava & zdravje

Evropska komisija je odobrila gensko spremenjeno sojo za hrano in krmo

Evropska komisija je odobrila gensko spremenjeno sojo za proizvode za hrano in krmo. Odobritev, ki ne zajema gojenja, velja deset let, za vsak proizvod iz te gensko spremenjene soje pa veljajo stroga pravila EU glede označevanja in sledenja, so sporočili iz Bruslja.

Kot so poudarili v komisiji, je bil za to gensko spremenjeno sojo opravljen celovit postopek odobritve vključno s pozitivno znanstveno oceno Evropske agencije za varnost hrane.

V postopku odobritve so imele vse države članice možnost podati svoja stališča in morebitne pripombe. Glede na prejeto je komisija gensko spremenjeni soji prižgala zeleno luč, so dodali.

Odločitev je zaskrbljujoča …

Odločitev Evropske komisije o uporabi tovrstne soje je zelo zaskrbljujoča, saj slednja vsebuje t. i. izoflavone, ki delujejo kot fitoestrogeni. Gre za rastlinske hormone, ki v določenih pogojih lahko oponašajo delovanje naših estrogenov. Od tu izvira strah da naj bi uživanje soje “poženščilo” moške in povzročalo hormonalne težave ženskam. Sicer pa je večino soje na svetu gensko spremenjene, po ocenah naj bi bila takšne cca. 95 %. Pred leti so na tem področju opravili raziskovo, v kateri so z veliko težav našli čisto sojo, in sicer v Srbiji. Raziskovali pa so tudi vpliv gensko spremenjene soje na zdravje sesalcev, v kateri so dokazali, da upočasnjuje rast ter spolno zrelost dosežejo počasneje, kot bi jo sicer.

M.K.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki