fbpx
E-UTRIP
Aktualno Društva Hrana Kočevje Narava & zdravje Novice

„Sladko je vince in hladen je pir, toda najboljši je pražen krompir.“

Praznik praženega krompirja je v letošnjem letu potekal nekoliko drugače, kot smo ga bili vajeni v preteklosti. Trenutna situacija s koronavirusom je vplivala na organizacijo jubilejnega 20. Svetovnega festivala praženega krompirja. Festival je letos potekal virtualno. Pražilci so pražili krompir v svojih domačih krajih in se s pomočjo spleta javljali na spletno stran, kjer je bilo moč spremljati vse pražilske ekipe po Sloveniji in svetu.

V soboto, 5. septembra, je bila vas Livold ovita v mamljive vonjave. Ekipa kuharic in kuharjev je pražila krompir z mesom divjega prašička. Pripravljeno jed so med obiskovalce delili brezplačno.
Prireditve so se udeležili člani Društva praženega krompirja Livold in prostovoljci vasi Livold, ki so aktivno sodelovali pri izgradnji vaškega igrišča, na katerem se je odvijal letošnji virtualni festival.

Krompir je člane Društva praženega krompirja Livold povezal med seboj že sedemnajstič zapored. Skrivnost dobrega praženega krompirja je tudi v tem, da je krompir ekološko pridelan in praženje pa obogateno s pozitivno energijo članic in članov društva, ki vsako leto z velikim veseljem in pričakovanjem dočakajo svetovni festival.

Krompir je kultura, ki je Slovence rešila pred lakoto. In ne samo Slovencev. Krompir povezuje in druži ljudi. Ljubiteljev praženega krompirja je iz območja Kočevskega veliko, društvo šteje preko 70 članov. Udeležba na festivalu za kuharsko ekipo predstavlja veliko priprav, prostovoljnega dela, hkrati pa tudi druženje in veselje.

Uroš Jelenovič

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki