fbpx
E-UTRIP
Krasula pomladitev.
Aktualno Narava Narava & zdravje

7 počasi rastočih sobnih rastlin

V manjših stanovanjih in sobah si lahko privoščimo le zelenje in lončnice, ki ostanejo majhne, rastejo počasi in njihovo rast lahko nadzorujemo, tako, da bistveno ne spremenimo naravne oblike rastlin. Katere sobne rastline počasi rastejo?

Plantellini vrtnarski nasveti

1.Rastlina zamija, imenovana tudi ZZ (Zamioculcas zamiifolia) ima značilnosti tako praproti kot palme, včasih imenovane aroidna palma ali palmova praprot. Debela, pokončna stebla so pokrita z voskastimi, sestavljenimi listi, Ker ima zamija raje senco jo postavite na veliko okensko polico na okno, obrnjeno proti vzhodu ali zahodu. Obstajajo različne sorte. ’Zenzi’ je manjše in kompaktne rasti, ’Raven’ je sorta z zelo temnimi, skoraj črnimi listi.

2. Ščitovke (Aspidistra elatior) so počasi rastoče rastline, ki dobro uspevajo kot sobna rastlina. Rastlina izvira iz Kitajske, ima pokončne zelene sijajne liste, pri nekaterih sortah pa so listi vzorčasti. Tudi ta ljubiteljica sence je primerna za okensko polico, ki prejema malo sončne svetlobe, na primer okno senčeno z nadstreškom ali zunanjo vegetacijo.

3. Kaktusi na splošno rastejo le nekaj mesecev v letu, in so primerne počasi rastoče rastline za okensko polico. Počasi raste izredno koristen kaktus Cereus peruvianus, ki ga raziskave uvrščajo med najboljše absorberje računalniškega sevanja. V 10 letih zraste le tja do pol metra, čeprav lahko najdemo tudi staroste visoke 2 metra.

4. Okroglolistna tolstica (Crassula ovata) je dobro znana in priljubljena sobna rastlina s počasno rastjo. Ta drevesna rastlina ima debele veje, pokrite z mesnatimi, sočnimi listi in razvija zvezdnate cvetove v belih, roza ali odtenkih slonovine. Krasule je možno obrezovati in vzdrževati manjšo, kompaktno velikost. Lahko raste na polnem do delnem soncu in ji skoraj vsaka okenska polica ustreza le da ima vsaj nekaj ur sončne svetlobe.

5. Počasi rastoče so tudi peperomije. Peperomia argyrea poznana tudi kot ’Watermelon’ sorta želi veliko posredne svetlobe. Ne mara preveč mokrih tal, zato je zaželeno, da se zemlja med zalivanji rahlo presuši. Boljše bo uspevala v družbi drugih rastlin, kjer je tudi zračna vlaga nekoliko višja.

6. Begonia ’Polka dot je najbolj priljubljena begonija v zadnjih letih zaradi pikčastih listov s temnim ozadjem. Značilno zanjo je, da se razrašča bistveno počasneje kot smo to vajeni pri drugih begonijah. Zaradi tega so tudi cene teh rastlin višje. Je pa tudi bolj občutljiva in rajši sameva v loncu.

7. Sanseveria uspeva tudi, če je rahlo zanemarjena. Brez težav lahko preživi dlje časa brez vode, zato je idealna rastlina za pogoste popotnike. Na voljo je v različnih oblikah, velikostih in barvah, zato se prilega vsakemu okolju. Listi so lahko marmorirani ali z obrobo v bež in beli barvi.

Plantellini strokovnjaki

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki