fbpx
E-UTRIP
Aktualno Dobro je vedeti Zanimivosti & Zabava

Siva cona v Skednju Škrabčeve domačije

Tokratni gost tradicionalnega mesečnega pomenkovanja v Skednju Škrabčeve domačije v Hrovači je bil mlad, 32-letni zdravnik infektolog, dr. David Zupančič.

V času epidemije COVID19 je bil specializant neprestano vključen v delo na urgentnih in intenzivnih enotah Univerzitetnega Kliničnega centra. V tem času je napisal tudi svoj knjižni prvenec Življenje v sivi coni, ki je izšel oktobra 2022 in v štirih dneh podrl vse prodajne rekorde. Množično bralstvo Življenja v sivi conizdaj pritrjuje, da je tudi prvi, ki je zmeraj iskano pisanje o »ljudeh v belem« uspešno zapeljal v sodoben žanr. Siva cona je oddelek oziroma lokacija, kjer so se zadrževali bolniki, pri katerih koronavirus še ni bil potrjen, so pa imeli sum na bolezen.

Ko bije eno srce

To je bil oddelek, kjer so nosili ogromno zaščitne opreme, se soočali z nejasnimi diagnozami … in čas, ko je vse zaposlene povezovala neverjetna solidarnost. »To je bil en veliki tim sester, zdravnikov in drugega osebja, to je bilo eno srce. Kriza je seveda pustila druge posledice, a z izkušnjami gremo naprej.«

David je velik del sebe zlil na ta papir in s tega vidika mu še dosti več pomeni, da se knjiga toliko bere. Odločitev, da se loti pisanja, je bila spontana, saj ko je dobil prvega pacienta na oddelek je vedel, da bo njegovo življenje ubralo, kot je dejal, filmsko pot, s sprotnim zapisovanjem.

Grozljiva stvar, ki je pretresla svet

Siva cona je bila tudi za Davida eno najhujših in najbolj stresnih delovišč. »Grozljiva stvar, ki je pretresla svet. Lahko samo upam, da se kaj takega ne ponovi, da bomo bolj pripravljeni in bolj povezani, saj nas je žal pandemija tudi razdvojila«.

Seveda siva cona pomeni še marsikaj drugega, lahko je na primer meja med življenjem in smrtjo. Kajti čeprav je knjiga zabavna, ne trivializira, ampak se ukvarja tudi s tako pomembnimi vprašanji. »Lahko pa gre tudi za mojo lastno sivo cono, ko se spopadam z dilemo, ali bi ostal v poklicu, ki me v resnici veseli, ampak obenem izjemno obremenjuje, ali bi poiskal neko alternativo,« je še dejal David, s katerim je pogovor do zadnjega kotička polnim skednjem vodil Marko Crnkovič.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki