fbpx
E-UTRIP
FOTO: Občina Ribnica.
Aktualno

S prvim aprilom višje cene v Vrtcu Ribnica

Ribniški občinski svetniki so na tretji redni seji obravnavali 18 točk dnevnega reda, ki so šle dokaj hitro skozi rešeto. Le pri obravnavi sklepa o določitvi novih, višjih cen v Vrtcu Ribnica za leto 2023 se je sprožilo nekaj več različnih mnenj in predlogov. Tudi v številnih drugih slovenskih občinah se zaradi povišanja plač v javnem sektorju, energetske draginje, dražjih živil in rasti ostalih stroškov soočajo s tem vprašanjem. Podrobno metodologijo priprave predloga cen programov je svetnikom razložil ravnatelj Andraž Caserman.

Nazadnje so se cene vrtčevskih programov spremenile prvega januarja 2022. Po novem bo od 1.aprila cena za prvo starostno obdobje znašala 631,22 evra, kar je 13,75 odstotno povečanje. Za drugo starostno obdobje je povišanje 11,96 odstotno. Za dejavnost Vrtca Ribnica bo potrebno po novem iz naslova ekonomskih cen od 1. aprila zagotoviti dodatnih 25.000 evrov na mesec, ob predpostavki, da bodo zasedena vsa mesta in da bodo starši prispevali v povprečju 30 odstotkov cene programa, 70 odstotkov pa bo krila občina. 

Rezervacije in nadstandardni programi

Kljub povišanju cene programov, ostanejo trenutno veljavne ugodnosti (poletne rezervacije) v enakem obsegu za starše otrok, za katere je občina po veljavnih predpisih dolžna kriti del cene programa, kot so bile do sedaj, je poudaril župan Samo Pogorelc.

V vrtcu bodo še naprej v dopoldanskem času izvajali nadstandardne, za starše brezplačne dejavnosti,  je dodal Caserman. Gre za uporabo bazena (plavalni tečaj) in Športnega centra, izvedbo tečaja rolanja za otroke od 4. do 6. leta, tečaj angleških in nemških uric ter delovanje pevskega zbora.

Aleš Mihelič, vodja svetniške skupine NSi je v razpravi povedal, da je vlada z zakonom naložila povišanje cen vrtčevskih programov in da tem preprosto ni za oporekati, višje položnice pa bodo zaradi tega bremenile številne družinske proračune. Zato je predlagal, da bi občina vsaj letos v celoti krila to povečanje. “Tudi tega se zavedamo, a v občinski blagajni preprosto ni denarja s katerim bi lahko v celoti krili te stroške,” je poudaril Pogorelc.     

V letu 2023 bo občina iz proračuna za povišanje cen vrtčevskih programov zagotovila 225 tisoč evrov, delež staršev pa bo znašal 68 tisoč evrov.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki