fbpx
E-UTRIP
Od leve proti desne: Podžupan Gregor Košir, Anita Rauh, glavna koordinatorka projekta v Kočevju in Anu Kahuna, vodja programa pri zavodu Sopotniki.
Aktualno Kočevje Novice Občina

S prevozom do tisoč želja

»Ko smo se Sopotniki ustanovili, smo imeli vizijo, da bomo starejše vozili na izlete in na lepše. Zaradi ogromne zasedenosti vozil, nam čas ni dopuščal, da bi bilo izpolnjevanje skritih želja starejših del vsakodnevne storitve. Tako je nastala zamisel za akcijo S prevozom do tisoč želja,« sporočajo iz zavoda Sopotniki.

V poslanstvu in vrednotah so se Sopotniki našli z družbo Toyota Slovenija, Olimpijskim komitejem Slovenije in GIZ ACS. Sodelovanje družbe Toyota Slovenija in zavoda Sopotniki spada v kontekst pobude Mobilnost za vse (Mobility For All), s katero želi korporacija Toyota na globalni ravni osveščati javnost o pomenu demokratičnega dostopa do mobilnosti, ne glede na kakršnekoli omejitve.

V akciji bodo uresničevali skrite želje starejših

»V akciji »S prevozom do 1.000 želja« bomo s skupnimi močmi uresničevali skrite želje starejših – omogočili bomo prevoz na morje, na obiske, oglede ipd. Z omenjeno akcijo tako Sopotniki nadgrajujemo in še izboljšujemo našo osnovno storitev brezplačnih prevozov za starejše. S projektom smo začeli konec julija, prva želja v nizu tisočih je že izpolnjena,« pravi Anu Kahuna, vodja programa na Zavodu Sopotniki.

Anu Kahuna o akciji S prevozom do tisoč želja.

Prva želja v nizu tisočih uspešno izpolnjena

Za začetek plemenite pobude smo gospo Marijo Žgavec iz Čekovnika nad Idrijo peljali na izlet na Bled, nato pa še na obisk k vnukinji.
Na lep poletni dan je pozvonilo na njenih vratih. Pred njo pa je stal nihče drug kot Dejan Zavec. Le kdo bi bil boljši šofer kot on. Dejan je borec v življenju in v ringu. Globoko v sebi pa nežna duša, polna empatije in ljubezni do soljudi. Predvsem pa je človek, ki rad uresničuje želje in drugim pričara prijetne trenutke. “Ko sem Dejana zagledala pred vrati, nisem verjela, da je vse to sploh res,” je nasmejano razlagala gospa Marija. Usedla sta se v srebrnega športnega terenca RAV4, Dejan za volan, gospa pa, kot se spodobi, na udoben zadnji sedež. In sta šla na pot. Slabi dve uri vožnje sta minili, kot bi mignil. “Pogovarjala sva se o vseh življenjskih skrivnostih,” je zaupala gospa Marija. Na kosilu na Blejskem gradu so se dobili še s predsednikom družbe Toyota Adria Kensukejem Cučijo, Tanjo Mohorič, direktorico GIZ ACS in Markom Zevnikom, direktorjem Zavoda za medgeneracijsko sodelovanje Sopotniki.

Marija Žgavec in Dejan Zavec.

Katere so najbolj zaželene destinacije?

Anu Kahuna, vodja programa v zavodu Sopotniki, pravi, da starejši zelo radi izrazijo željo, da bi odšli na morje, na Bled, Ptujski grad, Mozirski gaj, izrazili pa so tudi željo po obisku znancev iz mladostniških let. »Pred leti smo na primer enega gospoda odpeljali na koroško iz Brkinov, ki je obiskal prijatelja iz vojaških let. To je bilo snidenje po nekje 50-ih letih in je bilo tudi zelo čustveno. Takšnim srčnim željam smo izredno naklonjeni in si želimo, da bi jih lahko uresničevali,« je še povedala Anu. Želje bodo uresničevali enkrat na štirinajst dni, po vsej Sloveniji. Odziv je zelo dober, naslednji prevoz nameravajo izvesti že 1. septembra, ko bodo uresničili željo starostniku iz Pivke.

Anu Kahuna: »Vse, kar starostniki potrebujejo, je le dobra volja.«

Stroške prevoza krijejo donacije in sponzorstvo. Starostniki tako nimajo nikakršnih stroškov z izletom, saj akcija predstavlja nadgradnjo programa Sopotniki, ki jo koristijo povsem brezplačno. »Vse, kar potrebujejo, je dobra volja,« dodaja Anu.

V Kočevju trenutno deluje 15 prostovoljcev, kar je po popolnoma zadovoljivo, seveda pa so vedno dobrodošli tudi novi člani, saj imajo tako več manevričnega prostora pri organizaciji prevozov.

»Vsi starejši občani Kočevja, če imate kakšno skrito željo, vabljeni, da jo zaupate naši koordinatorki Aniti Rauh na telefonski številki: 051 426 411. Tako kot vedno do sedaj bomo nadvse veseli vašega klica in naredili bomo vse, kar je v naši moči, da pomagamo in da izpolnimo vaše želje,« pozivajo na zavodu Sopotniki.

M.K.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki