fbpx
E-UTRIP
Aktualno Dobro je vedeti Zanimivosti & Zabava

Ribničanka Bernarda Topolnik: Za vsakim angelom je zgodba

Bernarda Topolnik je ustvarjalka, ki stoji za čudovitimi angeli in mandalami pod imenom AKAintuArt. AKA predstavlja njo, ime s katerim jo pokličejo tisti, ki jo imajo najraje, in jo vedno znova opominja, da se otroške sanje lahko uresničijo. Intu predstavlja del, ki je privabil angele, ko jih je najbolj potrebovala, in mandale, ki predstavljajo resničnost, celovitost in povezanost. ART pa zajema umetnost, ki jo ustvarja z različnimi tehnikami. Ustvarja z akrilnimi barvami na lesu in platnu ter akvarelnimi barvami na papirju. Lepi in dodaja različne materiale, tiste, ki jo pokličejo – radi rečejo umetniki.

Bernarda Topolnik ustvarja in riše že od nekdaj, kot vzgojiteljica je to tudi del njenega poklica. Pred dobrimi petnajstimi leti pa so jo na eni od razstav popolnoma prevzele ikone. Kombinacija lesa, zlata in drugih podob je nekako popeljala do njenega zaščitnega znaka – angelov, ki v dom prinašajo srečo, zdravje, veselje …

Kombinacija lesa, zlata in drugih podob je nekako popeljala do njenega zaščitnega znaka – angelov.

 »Sprva sem risala zase, za svojo dušo. Mož mi je pripravil lesene ploščice, in jaz sem ustvarjala ter uživala. Trajalo je kar nekaj let, preden sem začela podarjati angele. Seveda sem jih najprej podarila bližnjim. Odzivi, še posebej najmlajših, so bili tisti, ki so mi dali vedeti, da sem na pravi poti, na poti, ki sem si jo želela. Želela sem polepšati življenje ljudem in jim podariti ‘berglice’ za lepše življenje,« pove ustvarjalka.

»Trajalo je kar nekaj let, preden sem začela podarjati angele. Seveda sem jih najprej podarila bližnjim.«

Angeli so skozi leta rasli skupaj z ustvarjalko in se spreminjali. Vendar ena stvar ostaja nespremenjena – angeli imajo vedno zaprte oči, saj nam to omogoča lažji vpogled v notranji svet, vsi pa nosijo škornje, ki nam pomagajo stopati po življenju bolj samozavestno in pogumno.

»Za vsakim angelom je zgodba, in vsaka je posebna, tako kot za vsakim človekom, ki mi da dovoljenje, da ga ustvarim zanj ali za njegove najdražje. Tako nastajajo angeli, ki so opora in spomin, angeli za zdravje, angeli ob obletnicah, angeli za mame in očete, za novorojenčke in za izražanje hvaležnosti, angeli za ljubezen in prijateljstvo ali za opomnik, da je svet lep.« Angeli, naslikani na slovenskem lesu, in na njih uporabljena slovenska beseda, so že na vseh kontinentih. Bernarda pa ustvarja tudi mandale, ki so bile sprva naslikane na platno različnih dimenzij in barv. »Pred časom pa me je moja ljubezen do lesa pripeljala do večjih kosov lesa, na katere potem rišem mandale.

Te mandale so dobile ime ‘Dila življenja’,« doda sogovornica. Ne pozabi pohvaliti moža, ki – po še tako zahtevnih navodilih – pripravi leseno podlago za njeno ustvarjanje. Njena najboljša prijateljica Eva Pogorelec pa skrbi, da je AKAintuArt v koraku s časom ter prisoten na Facebooku in Instagramu. Bernarda zaključi, da je Eva njena največja občudovalka in tista, ki jo včasih premakne naprej, tja kamor si sama morda ne bi upala.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki