fbpx
E-UTRIP
Aktualno Zanimivosti & Zabava

Matija Kobola z darilom za vrhunskega športnika

Matija Kobola je v Kočevju in širše znan kot priznan izdelovalec domače obrti. Njegov prepoznavni znak so medvedi, vendar se je vse začelo z nečkami. Nečke ali kadunje, kočevarsko imenovane “Mauterle”, so lesene posode za vzhajanje testa. Ta izdelek kočevskih Nemcev mu je blizu, saj ima tudi malo njihove krvi. Ustvarjalčeve korenine segajo tudi v Loški Potok, od koder izhaja Tilen Bartol. Smučarski skakalec je letos v Planici zaključil kariero, in za zadnji skok mu je Kobola izdelal čudovit spomin – medveda, ki v rokah drži smuči. Sedaj želi darilo predati 26-letnemu Bartolu in upa, da ga bo z veseljem sprejel.

V delavnici Kobolovih je živahno. Po Šalki vasi se širi zvok motorne žage, na dvorišču pa nas pozdravijo medvedi različnih velikosti – na srečo iz lesa. Matijev sin Anže ravno izdeluje medveda, ki bo kmalu postal pokal na enem od lokalnih športnih tekmovanj. “Posel je sedaj prevzel Anže. Ravno se pripravlja na več tekmovanj v rezbarjenju.” Anže je znan in cenjen v teh krogih, saj je natančen in ustvarjalen. Matija je torej uspešno predal delo in ni mu treba skrbeti za nasledstvo.

Družina je že več generacij povezana z lesom. “Že moj oče je rezbaril,” pove Matija Kobola. Sam se je zaposlil na kočevskem rudniku že pri 16 letih, nato pa je zaradi zaprtja rudnika našel zaposlitev v kočevskem podjetju Itas. “Takrat še nisem končal osnovne šole. Na Itasu sem se izobraževal ob delu in tako končal še šolo za elektrovarilca ter kasneje še kovinarsko šolo. Nato sem se vpisal na gozdarsko šolo v Postojno.” Po šolanju se je njegova delovna pot nadaljevala v Kočevju, kjer je delal kot gozdarski manipulant, in po končani šoli je bil revirni gozdar v Sodražici. Leta 1991 je ostal brez službe in se podal na samostojno pot, ki je bila pričakovano povezana z lesom.

Začel je z izdelovanjem nečk, ki so njegov najljubši izdelek. “Veste, kaj so nečke?” nas vpraša in pokaže na lesen izdelek, ki se uporablja za vzhajanje testa ali za čiščenje žita. “Nekoč so mame v nečko dale seno in v njo položile dojenčka. Spodaj so dodali še kolesca, in lahko bi rekli, da je nečka nekakšen predhodnik vozička.”

Kot vrhunskega mojstra ga je prepoznal tudi etnolog Janez Bogataj, ki ga je kot prvega izmed 400 vključil v knjigo “Mojstrovine Slovenije”.

Poleg lesa je Matija Kobola od nekdaj povezan tudi s športom. Igral je rokomet, bil alpinist, jamar in tudi smučarski skakalec. Zato še bolj ceni pogumne fante, ki stojijo na vrhu skakalnic in letalnic. “Še posebej sem ponosen na našega Tilna Bartola, ki je v našem okolju daleč najboljši.” Za našega skakalca je izdelal simpatičnega medveda, ki v rokah drži “Slatnarce”, in upa, da bo zdaj že nekdanji skakalec darilo sprejel ter se mu javil.

Ta medved pa ni edini, ki bi lahko pristal v vitrini znanih športnikov. Njihovega medveda pozna tudi španski motociklistični dirkač Marc Marquez, saj mu ga je podarila ena od njegovih občudovalk. Marquez se je s kočevskim medvedom tudi fotografiral.

Kobola verjame, da se bo tudi Bartol razveselil medveda in da se bo ob pogledu nanj s veseljem spominjal dni visoko nad tlemi.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki