fbpx
E-UTRIP
Peter Andolšek.
Aktualno Ribnica

Ribničan Peter Andolšek prejel zlato medaljo na mednarodni olimpijadi iz astronomije in astrofizike!

V Gruziji je med 14. in 22. avgustom potekala 15. mednarodna olimpijada iz astronomije in astrofizike (IOAA – MOAA), na kateri je sodelovalo približno 250 tekmovalcev iz 48 držav. Z izjemnim uspehom se lahko pohvalijo slovenski dijaki, saj so tekmovanje zapustili z eno zlato, dvema srebrnima ter bronasto medaljo, prejeli pa so še eno pohvalo, poroča STA.

Slovenski dijaki s štirimi odličji z mednarodne olimpijade iz astronomije in astrofizike!

Ribničan z Gimnazije Bežigrad

Zlato medaljo je prejel Peter Andolšek z Gimnazije Bežigrad, ki je postal tudi prvi slovenski tekmovalec, ki je prejel dve zlati medalji na istovrstnem tekmovanju. Na mednarodni olimpijadi iz znanja astronomije, fizike ali matematike (MOAA) je bil namreč zlat tudi lani.

Vid Kavčič z Gimnazije Bežigrad in Aleksander Gajdukov z Gimnazije Koper sta prejela srebrni medalji, Miha Brvar z Gimnazije Bežigrad pa je osvojil bron. Pohvalo je prejela Marija Judež s Srednje elektro šole in tehnične gimnazije Novo mesto.

Slovenska ekipa, ki sta jo vodila Andrej Guštin in Dunja Fabjan, se je uvrstila na 7. mesto in je najmanjša država med naujspešnejšimi na tej olimpijadi. Naslednja olimpijada bo potekala na Poljskem.

Astronomska tekmovanja ter priprave in selekcije astronomske olimpijske ekipe v Sloveniji potekajo pod organizacijo Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki