fbpx
E-UTRIP
Aktualno Kočevje Narava Narava & zdravje

Umazanija ob obali Rudniškega jezera zaradi ribičev? »To je čista nebuloza!«

Kopalna sezona se počasi bliža koncu, na Kočevskem oziroma Rudniškem jezeru pravzaprav ne gre več opaziti kopalcev oziroma le-te lahko preštejemo na prste ene roke. Če se že poslavljajo kopalci, pa se ribolov še nekaj časa ne bo, kar nekatere opazovalce ne veseli preveč. Mnogo jih namreč meni, da je umazanija, ki se nabira ob obali Rudniškega jezera plod ribičije oziroma ribičev, ki naj bi v jezero neodgovorno oziroma pretirano metali vabe za ribe. A Ribiška družina Kočevje miri, da ribiči z umazanijo nimajo nič, krivec naj bi bile kreme in ostala mazila.

Oljni madeži zaradi kopalcev

»Trditev, da se na glavni plaži nahaja večja količina vab je čista nebuloza, saj na tem delu jezera ni ribolova. Ostaja pa za kopalci marsikaj in to seveda potem »pripada« ribičem,« očitke zavrača predsednik RD Kočevje, Tomaž Arko.

»Očitki, da je voda zaradi hranjenja rib »zasvinjana« so navadno blebetanje.«

Arko pravi, da so oljni madeži posledica krem in ostalih mazil kopalcev, ki se namakajo na glavni plaži, ker na ribolovnih mestih in na ostali površini jezera naj teh madežev ne bi bilo. »Na kopališču seveda ni tušev, tako, da se kopalci “očistijo” v samem jezeru.«

Večina spoštuje pravila, pa vendar …

Nadzor ribolova na Rudniškem jezeru izvaja ribiško čuvajska služba, katere čuvaji imajo opravljen izpit in imajo status uradne osebe. Kot pravi Arko, velika večina ribičev – tako članov kot gostov – spoštuje pravila ribolova. »Se pa žal na jezeru tudi letos dogajajo kraje, ropanja ribiške opreme, vlomi v avtomobile ribiških gostov, predvsem tujih turistov, nadlegovanje … in vse to počnejo pripadniki romske skupnosti. Taka dejanja potekajo že vrsto let, krivci pa ostajajo nekaznovani,« več kot očitno problematiko Kočevske opaža tudi predsednik RD Kočevje.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki