fbpx
E-UTRIP
Aktualno Narava Narava & zdravje

Razglašena velika požarna ogroženost! Znate postopati, ko v naravi zagori?

S PU Ljubljana so sporočili, da je v Republiki Sloveniji razglašena velika požarna ogroženost. Zato vse opozarjajo, da je kurjenje v naravnem okolju prepovedano.

Že nedolžna iskra lahko v naravi hitro zaneti požar velikih razsežnosti. Na to vplivajo predvsem vrsta vegetacije, hitrost in smer vetra, razgibanost terena in temperatura ter vlažnost zraka. Če so izpolnjeni določeni pogoji, se požar lahko širi zelo hitro (s hitrostjo več kot 100 km/h). Pri gorenju organskih snovi se sproščajo visoke temperature in škodljivi plini, ki onesnažujejo ozračje. Na pogorišču se zaradi uničenja zgornje plasti zemlje lahko spremeni  vegetacija, poveča se erozija. Ogrožene so tudi številne živalske vrste. Večino požarov v naravi povzroči človek zaradi malomarnosti in nevednosti.

Kaj storimo, ko v naravi zagori?

Ostanemo mirni. Če nismo v nevarnosti, poskušamo omejiti oziroma pogasiti požar z razpoložljivimi sredstvi (voda, zemlja, pesek, lopata, grablje, odeja  ipd.). Če požara ne moremo pogasiti sami, se čim prej umaknemo na varno. O požaru  takoj  obvestimo Center za obveščanje oziroma gasilce na številko 112,  pričakamo gasilce in jih usmerimo h kraju nesreče. Ob klicu povemo: kdo kliče, kje gori, kaj gori, kdaj se je začel požar, kakšen je obseg požara, kakšna pomoč je potrebna in ali so ogroženi ljudje in živali.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki