fbpx
E-UTRIP
Aktualno Kočevje Novice Ribnica Zdravje

Pripravimo gredice na sejanje

Brez hranil ne moremo pričakovati uspešne rasti vrtnin v našem vrtu. Ta črpajo bodisi iz zemlje, kjer so raztopljena ali pa jih sprejmejo preko listov – foliarno. Pravilna količina hranil ob začetku rastne sezone omogoča rast novih poganjkov, razvoj cvetov ter v končnem stadiju plodov.

Obdelava tal

Zapomnimo si, da zemljo obdelujemo le, ko je suha in topla ter brez močnega vetra. V nasprotnem primeru uničujemo strukturo tal ter mikroorganizme, ki živijo v njej. Spomladi je priporočljivo le rahljanje zemlje z vilami, ki jih zapičimo v zemljo ter zasukamo. V nasprotnem primeru uničujemo strukturo tal z mešanjem posamezni plasti. Lopatanje ali »štihanje« je bolj primerno za jesensko obdelavo tal. Vrtno zemljo pripravljamo okoli 2 tedna pred sejanjem ali sajenjem, ne več, ker se lahko zaradi vremenskih dejavnikov struktura zemlje spremeni in bo naše rahljanje zaman.

Organska hranila

V tleh se hranila topijo z vodo in vežejo na talne delce in humus. Na ta način so dostopna rastlinam. Ker v vrtu vsako leto gojimo kulturne rastline za hrano, jim je treba omogočiti dovolj hranil za rast in razvoj. Tla morajo imeti nevtralen pH, saj so od tega odvisni: dostopnost hranil, dovolj humusa in organske snovi. Prav tako morajo biti živa, kar pomeni aktivne mikroorganizme, ki presnavljajo organsko snov. Organsko gnojilo je iz osnovne organske mase, kar je zelo pomembno, saj je izvor hranil naraven – organski, od koder rastline lažje in bolje absorbirajo hranila. S takim gnojilom tudi povečujemo organsko snov v tleh, s čimer ohranjamo rodovitnost tal. Pospešujemo tvorjenje humusa in ohranjamo mikrobiološko aktivnost v tleh.

Vrtnine imajo različne potrebe po hranilih, saj nekatere tvorijo velike plodove, kot so jajčevci, paradižniki, paprike, krompir, zelje in zato potrebujejo veliko več hranil kot solatnice, špinačnice ali čebulnice. Za primer: zemljo za paradižnike pognojimo z organskim gnojilom Plantella Organik z 2 kg na 10 m2, medtem ko solate le s 0,5 kg na 10 m2. Z upoštevanjem 4-letnega kolobarja ter primernega gnojenja glede na gojene vrtnine, ohranjamo vrtno zemljo rodovitno in primerno spočito za novo sezono vrtnin. Spomladi je najbolje gnojiti s kakovostnim organskim gnojilom Plantella Organik, saj ima zelo visoko vsebnost organske snovi, vsa glavna hranila (NPK) in mikrohranila ter pomembne fulvinske in huminske kisline, ki so del humusa. Ker vemo koliko hranil vsebuje, ga lahko dodajamo primerno rastlinskim potrebam. Plodovke in krompir potrebujejo več kalija kot solatnice ali čebulnice. Te pognojimo z organskim gnojilom Plantella Organik K, ki vsebuje naravni kalij.

Gredice naj ne bodo prazne

Vrt naj ne bo nikoli prazen, saj je tako zemlja izpostavljena eroziji, vodni in vetrni. Hitro se izsuši in zaskorji. Tako je tudi onemogočeno delovanje mikroorganizmov. Del vrta, ki ga ne bomo obdelovali, ne pustimo prazen, zasejemo ga z zelenim gnojilom, kot so ajda, detelja, gorjušica.

Strokovnjaki agronomi Kluba Gaia

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki