fbpx
E-UTRIP
Aktualno Kočevje Novice Ribnica Zdravje

Brezplačne meritve radona v letu 2020

Uprava Republike Slovenije za varstvo pred sevanjem že tretje leto zapored organizira sistematično pregledovanje in izvajanje brezplačnih meritev radona v zasebnih hišah in stanovanjih ter šolah in vrtcih, ki so na območjih s povečano količino tega nevarnega plina. Kritična so predvsem naslednja območja: Bloke, Cerknica, Črnomelj, Divača, Dobrepolje, Dolenjske Toplice, Hrpelje – Kozina, Idrija, Ig, Ivančna Gorica, Kočevje, Komen, Logatec, Loška dolina, Loški Potok, Miren – Kostanjevica, Pivka, Postojna, Ribnica, Semič, Sežana, Sodražica, Vrhnika, Žužemberk.

Zakaj so ravno ta območja kritična, med njimi tudi kočevsko-ribniško?

Razlog tiči v tem, ker se ta območja nahajajo na kraških tleh, ki so nekoliko bolj prepustna za radon. Poleg kraških pa so prepustnejša tudi prodnata tla. Glede na to, da je med kritičnimi območji tudi naše lokalno območje, je dobro o tem vedeti nekaj več.

Kaj pravzaprav je radon?

Radon je naraven, radioaktiven plin brez barve in vonja, nabira se predvsem v zaprtih prostorih. Nastaja pri radioaktivnem razpadu radia v zemeljski skorji in prodira na površje. Na prostem se hitro dvigne v višje ležeče sloje atmosfere, v zaprtih prostorih pa se akumulira in lahko doseže izjemno visoke koncentracije. Lahko je rakotvoren, ocenjujejo namreč, da je kar vsak deseti rak na pljučih posledica tega plina oziroma njegovih razpadnih produktov. Strokovnjaki tako opozarjajo in priporočajo, da se na območjih, kjer je radon v večji meri prisoten, redno izvajajo meritve.

Kako poteka meritev?

Meritev poteka tako, da na dom prejmete detektor ter ga namestite v nekje v hiši, ponavadi so to kletni in pritlični prostori, in ga pustite, da meri koncentracijo radona 1-2 meseca. Po tem obdobju detektor oddate nazaj organizaciji, ki ga je poslala, oni pa potem naredijo analizo ter vam izdajo mnenje.

Kako lahko naročimo meritev?

Zainteresirani posamezniki meritev lahko naročijo preko spletne strani http://www.radon-resitve.si/radon2020/, kjer oddate prijavo. Vendar pozor, število brezplačnih meritev je omejeno, Uprava namreč financira le 480 meritev, zato se splača pohiteti!

Kaj lahko storimo, da znižamo koncentracijo radona v prostorih?

Pomembno je, da dobro prezračujemo prostore ter v tleh zatesnimo morebitne razpoke in špranje. Priporočljivo je tudi utrjevanje talne plošče, prezračevanje jaškov ter prezračevanje zemljine pod talno ploščo.

M.K.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki