fbpx
E-UTRIP
Vrtnice, zagrnjene z zemljo in pripravljene na prezimovanje.
Aktualno Narava Narava & zdravje

Plantella: Kako prezimiti vrtnice

Kraljice vrtov – vsem nam ljube rože »gartrože«, ki nas čez leto brezpogojno obdarujejo z bogatim cvetenjem, potrebujejo svoj čas počitka in mirovanja. A kako jih najbolje pripravimo na počitek, da bomo lahko na njih vsako leto ponosni?

Konec jeseni, ko temperature gredo proti ničli, ko nas že kdaj preseneti slana, je pravi čas za jesensko rez vrtnic. Rezi ne opravimo prehitro, saj morajo biti vrtnice globoko v mirovanju. Prehitra rez ima lahko posledico ponovne rasti, kar bo naše vrtnice dodatno izčrpalo. Obrezujemo vse vrtnice, tako mnogocvetne, kot čajevke, vzpenjavke kot tudi vrtnice na deblu. Rez opravimo, da odstranimo odvečno listno maso, na katero bi se lahko ujel sneg in poganjke polomil. Pri jesenski rezi ni pomembno število brstov, ki ostanejo na poganjkih. Bistveno je, da poganjke prikrajšamo, s spomladansko rezjo pa opravimo tisto pravo rez, ki jo rože potrebujejo za bujno in izdatno cvetenje. Ob rezi odstranimo tudi vse obolele in suhe poganjke in prostor okoli vrtnice očistimo vseh suhih listov.

Škropljenje z bakrovim pripravkom

Z rezjo obvarujemo vrtnice pred lomljenjem, za pravo zaščito pred nizkimi temperaturami pa je pomembno, da vrtnice zagrnemo. Še pred tem opravimo zaščitno škropljenje z bakrovim pripravkom Bio Plantella Cuprovin, s katerim bomo zatrli marsikatero bolezen, ki prezimi v rastlinskih ostankih in na zemlji.

Zagrinjanje

Pri zagrinjanju je pomembno, da zaščitimo cepljeno mesto in vrat vrtnice. Tako si bomo zagotovili, da morebitna nihanja temperatur ne bodo prišla do živega rastlini, ker jo bo ščitil zaščitni sloj prsti. Najbolje vrtnice zagrnemo z zemljo iz nasada. Nikakor jih ne zasipavamo s hlevskim gnojem, s tem bi jih kvečjemu poškodovali zaradi visoke koncentracije hranil. Le najbolj občutljive vrtnice zastremo z listjem in nato vse pokrijemo s smrečjem. A bolje kot trepetati za občutljivo sorto, je izbrati odporne sorte in tiste, bolj občutljive naj nam bodo razlog, da se odpravimo na zanimivo vrtnarsko potovanje v toplejše kraje.

Vrtnice na deblu

Ravno iz toplejših krajev smo prinesli vrtnice na deblu, katerih podlaga je izredno čvrsta in skorajda ne potrebuje izdatne dodatne opore. Takšne vrtnice bodo tudi brez zaščite preživele sedanje mile zime. A ob prvi pravi zimi smo lahko prepričani, da jih bo mraz poškodoval. Zato jih moramo vsekakor zaščititi v krošnji. Dobrodošlo pa je, če lahko deblo upognemo in vrtnico zaščitimo pri tleh. Krošnjo lahko zaščitimo tako, da jo ovijemo z juto ali kopreno, notranjost pa napolnimo s slamo ali vršički iglavcev.

Plantellini strokovnjaki

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki