fbpx
E-UTRIP
Goričevske brihtne glave, značilna maska.
Izpostavljeno Ribnica Zanimivosti & Zabava

Prihaja najbolj nori dan v letu

Po več kot uspešnem lanskem letu, ko je vodenje Pustnega društva Goriča vas prevzel Matej Ilc, so se prebivalci Goriče vasi podali v izvedbo že tridesetega karnevala. Križmeki, kot jim rečemo po domače, so na občnem zboru razkrili načrte za najbolj nori dan v letu. Z veseljem pa so se spominjali tudi lanskega rajanja, ki je v deželo suhe robe – ob množici firbcev – privabilo tudi več kot tisoč najbolj izvirnih (etnografskih) mask iz države in tujine.

»Dan pred sprevodom smo obiskali občino in druge javne zavode ter jim pripeljali Kurente – tako bo tudi letos, ko bomo zavili še do Dolenje vasi. Samo sobotno dogajanje je postreglo s presežki, ki jih doslej ni bilo, so nam povedali številni udeleženci,« je s ponosom povedal Matej Ilc.

Pridejo tudi tujci

Okvirni scenosled celodnevnega dogajanja na pustno soboto, 10. februarja, so sicer razkrili. Podrobnosti, ki bodo češnja na torti, pa bodo zadržali zase vse do same izvedbe najbolj norega dogodka v letu. »Dopoldansko množično otroško snidenje z ribniškim Dramšpilom bo tokrat prestavljeno v ribniški grad. Ob 14.04 pa sledi velik karneval z vsemi domačimi skupinami, od vrtčevskih otrok pa do gospodov v zrelih letih. Ozračje po Škrabčevem trgu bodo prevetrili Koranti iz Spuhlja, Ravenski pusti, Škoromati, Opatijski lataraći, Vikingi iz Prezida, Liški pustje, koranti iz Lancove vasi in še drugi. V večernih urah se bomo premaknili v obrtno cono, kjer se bo veseljačenje nadaljevalo pod šotorom,« vabi dejavni predsednik.

Zdravniški konzilij Nacetu daje še eno leto

Ne le v društvu, tudi stroka je, če temu lahko rečemo, nakazala željo, da bi se ribniški pustni karneval vrnil na tirnice svoje nekdanje izvirne prepoznavnosti, tudi z etnološkim pridihom. Zbrane člane društva je nagovoril tudi Domen Češarek iz Muzeja Ribnica. »Vrženo rokavico smo vzeli, a ne letos, saj časa za to ni. Prihodnje leto pa bo del karnevala tudi tako imenovani žalostni dan. Ko je odbor za pogreb Naceta Pusta izvedel, da je grešni kozel vseh lokalnih neumnosti zbolel, in da mu konzilij daje le še eno leto, so zavihali rokave. Odbor je žlahti že naznanil, da naj pripravijo črnino,« je napovedal Ilc. Naceta, ki ga bodo sežgali in v Bistrico spustili s francoskega mostu, bodo ob slovesu spremljale najbolj značilne ribniške maske (Kamajla, Ribica, Korbači, Urška, Burovž…).

Ko Goričevljani stopijo skupaj

Če že kje, potem zagotovo najbolj skupaj držijo ravno v Goriči vasi, tudi pri organizaciji pustnega rajanja. Prvi sestanek so imeli novembra, od takrat pa do občnega zbora so aktivnosti usklajevali tedensko, zadnje tri tedne pa skoraj vsak dan. Imenovali so tudi “pustne ambasadorje”, ki se bodo podali po slovenskih karnevalskih pokrajinah in pri sorodnih društvih “lobirali” za Goričevsko (Ribniško) stvar. Izdatno podporo, tako kot tudi v letih doslej, karnevalu daje tudi Občina Ribnica, ki ga je prepoznala kot drugi najpomembnejši letni dogodek, takoj za sejmom. In podpirala ga bo tudi še v prihodnje, je obljubil župan Samo Pogorelc, tudi član tega društva.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki