fbpx
E-UTRIP
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Izpostavljeno

Koliko novo odkritih primerov raka dojk beležimo v Kočevju in Ribnici?

Če sedite v družbi osmih žensk, bo statistično gledano ena izmed njih zbolela za rakom dojk. In podobno kot v večini razvitih držav, je tudi v Sloveniji rak dojk najpogostejša oblika raka pri ženskah. A bolezen lahko doleti tudi moške. Mesec oktober je obarvan rožnato in je namenjen ozaveščanju o raku dojk ter spodbujanju zbiranja sredstev za raziskave in pomoč bolnicam. Rožnata barva pomeni upanje in možnost za ozdravitev je velika, če je bolezen odkrita pravočasno.

Po podatkih Registra raka za Slovenijo je v letu 2019 zbolelo 1.583 oseb, od tega 1568 žensk in 15 moških. Tega leta je za rakom dojk umrlo 433 žensk in deset moških.

Delež bolnic, ki preživijo, se razlikuje med posameznimi državami, pokrajinami in celo med posameznimi bolnišnicami v isti državi. Umrljivost žensk za rakom dojk se počasi zmanjšuje, predvsem zaradi odkrivanja manjših tumorjev in kakovostnega zdravljenja, ki postaja vedno bolj prilagojeno posamezni ženski in njenemu raku.

DORA pripomogla k reševanju življenj

K odkrivanju manjših, netipnih sprememb (te so običajno manjše kot en centimeter) zagotovo pripomore organizirani državni presejalni program DORA, ki poteka od 21. aprila 2008 in je od januarja 2018 prisoten po vsej Sloveniji, navajajo na spletni strani DORE.

Rak dojke je v razvitem svetu pri ženskah najpogostejši rak in eden pomembnejših vzrokov prezgodnje umrljivosti. Najpomembnejši nevarnostni dejavniki za pojav raka dojke so: demografski dejavniki, dejavniki materinstva, uporaba hormonov, alkohol, debelost, ionizirajoče sevanje in dednost.

Možnost za ozdravitev je velika, če je rak dojk odkrit pravočasno, ko je še v zgodnji fazi razvoja. Pomembna preiskava za zgodnje odkrivanje raka dojke je mamografija, ki lahko odkrije raka, ko še ta ni tipen. Ključno vlogo pri odkrivanju raka dojke ima samopregledovanje dojk.

Rak dojke je z ustreznimi preventivnimi ukrepi mogoče preprečiti in zmanjšati njegovo pogostost. Spodbujanje preventivnih dejavnosti, tako v okviru lokalne zdravstvene infrastrukture in sistema zdravstvenega varstva, kot promocije zdravih praks in ukrepov, je bistvenega pomena za zmanjševanje zbolevanja in umiranja zaradi raka dojke. 

Pomembni elementi preventivnega delovanja na lokalni ravni so zagotavljanje kapacitet za presejalni program DORA, spodbujanje k odzivnosti na presejalni program, osveščanje o pomenu ter izobraževanje o samopregledovanju in promocija zdravega življenjskega sloga, npr. zdrava prehrana, gibanje. Prav tako je pomembno preprečevanje razvoja dejavnikov tveganja kot so debelost, kajenje, prekomerno uživanje alkohola in izpostavljenost škodljivim okoljskim dejavnikom.

Rak je kompleksna bolezen

Rak dojk je maligna neoplazma, ki se razvije v tkivih dojk. Večina rakov dojk se začne v mlečnih žlezah ali v kanalih, ki oskrbujejo mleko do bradavic. To je kompleksna bolezen, ki se lahko razlikuje po vrsti, stopnji agresivnosti in zdravljivosti.

Simptomi raka dojk se lahko razlikujejo, vendar lahko vključujejo oteklino dojke, spremembe v velikosti ali obliki dojk, bolečine, rdečico kože dojke, izcedek iz bradavice ali spremembe v videzu bradavice. Pomembno je opozoriti, da ti simptomi niso nujno znaki raka, saj obstajajo tudi benigni stanji, ki lahko povzročijo podobne težave.

Za diagnosticiranje raka dojk se uporabljajo različni medicinski testi, vključno z mamografijo, ultrazvokom in biopsijo. Po diagnozi zdravniki običajno določijo stopnjo bolezni, ki jo določajo velikost tumorja, prisotnost metastaz in vpletenost bezgavk. Stopnje se običajno označujejo od 0 do IV, pri čemer se višje stopnje nanašajo na bolj napredovane primere raka.

Zdravljenje raka dojk je odvisno od številnih dejavnikov, vključno s stopnjo bolezni, vrsto tumorja, starostjo bolnice in njenim splošnim zdravstvenim stanjem. Najpogosteje se uporablja kombinacija kirurgije, sevanja, kemoterapije in hormonske terapije. V nekaterih primerih je potrebna tudi tarčna terapija.

Bolezen moderne ženske?

Rak dojk ni nova bolezen in je bila preučevana skozi zgodovino. Prvi znani opis raka dojk sega v starodavni Egipčanski medicinski papirus iz leta 1600 pr. n. št. Vendar pa so se razumevanje, diagnoza in zdravljenje raka dojk znatno izboljšali v zadnjem stoletju.

V preteklosti je bila standardna obravnava raka dojk mastektomija, pri kateri so odstranili celotno dojko. Danes se zdravljenje osredotoča na ohranjanje čim večjega dela dojke, kadar je to mogoče, in na individualizirane pristope glede na specifične potrebe bolnice.

Rekonstrukcija dojk vpliva na kvaliteto življenja

Po operativni odstranitvi dela ali celotne dojke se mnoge ženske odločijo za rekonstrukcijo dojk kot del svojega procesa zdravljenja in obnove telesa. Rekonstrukcija dojk ni le kozmetični poseg; ima globok vpliv na telesno in čustveno počutje bolnic ter izboljšuje njihovo samozavest in kvaliteto življenja.

Obstaja več metod rekonstrukcije dojk, od katerih se vsaka uporablja glede na bolnikove potrebe in okoliščine:

Rekonstrukcija z vsadki: Pri tej metodi se uporabljajo silikonski ali slani vsadki, ki se namestijo pod mišico ali tkivo na mestu odstranjene dojke. To je ena najbolj pogostih metod rekonstrukcije.

Rekonstrukcija z avtoplastiko: Pri tej metodi se tkivo iz drugih delov telesa, kot so trebuh, hrbet ali stegna, uporabi za oblikovanje nove dojke. To je običajno bolj kompleksen postopek, vendar omogoča naravnejši videz.

Rekonstrukcija z bradavičastim presadkom: Ta metoda vključuje presaditev bradavice in tkiva iz druge dojke, kar daje novi dojki naravnejši videz.

Rekonstrukcija z ekspanzorji: Pri tej metodi se najprej uporabijo ekspanzorji, ki se postopoma napolnijo s sterilno solno raztopino, da se raztegnejo koža in tkivo na mestu rekonstrukcije. Kasneje se ekspanzorji zamenjajo z vsadki.

Rekonstrukcija dojk ima velik psihološki vpliv na bolnice. Mnoge ženske poročajo o izboljšanem samopomenu, večji samozavesti in občutku celovitosti po rekonstrukciji. Povrnitev izgubljene dojke lahko pomaga bolnicam, da lažje sprejmejo svoje novo telo po zdravljenju raka.

Pravijo, da ko oseba zboli za rakom, zboli cela družina. Zato je ob bolezni pomembo stabilno psihološko okolje in podpora. Rak dojke je kompleksna bolezen, ki vpliva na fizično, čustveno in družbeno raven posameznika. Zgodnje odkrivanje in napredki v zdravljenju so bistvenega pomena za izboljšanje preživetja bolnic. Pomembno je, da ženske redno izvajajo samopregled in se udeležijo rednih pregledov.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki