fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno

Pričetek obnove drevoreda

Ker je jesenov ožig že pred leti napadel drevored nasproti pošte, so danes pristojni začeli z odstranjevanjem velikih jesenov. Kot smo že poročali, bodo drevesa nadomestili z zasaditvijo bolj primerne drevesne vrste in ga hkrati tudi nekoliko podaljšali.

Jesenov ožig je gliva, ki je k nam prišla iz vzhodne Azije leta 2006. Od takrat naprej po celotni Sloveniji opažamo propadanje jesenov, ki se prične z rjavimi pegami na listih, nadaljuje s sušenjem skorje poganjkov, nato na deblu odmira skorja. Če skorja ne odmre, drevo začne zaraščati rano in nastane še rak. Okužbe občutljivih dreves so navadno množične, vendar se drevo bori in zato močno odganja iz spečih brstov, tako da lahko opazimo številne odmrle suhe veje in odganjajoče žive poganjke. Žal pa drevesa v roku 7 do 15 let počasi propadejo. V gozdovih po Kočevskem jesenov praktično ni več.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki